Marea Britanie trebuie în schimb să caute să devină un mediator de nivel mondial pentru soluționarea anumitor probleme, cum ar fi schimbarea climei, securitatea cibernetică, sănătatea și drepturile omului în lume, transmite The Guardian.

Raportul, semnat de Robin Niblett, directorul general de la Chattam House, un important institut de politică externă, coincide cu împlinirea a 75 de ani de la prima Adunare Generală a ONU, organizată la Londra. Raportul avertizează totodată că Marea Britanie ar face o greșeală dacă va căuta să devină un rival al Uniunii Europene în materie de politică externă, având în vedere că țara va avea nevoie de cooperarea UE în privința realizării multor obiective.

Marea Britanie va eșua dacă va încerca să ajungă o „mini-mare putere”

Niblett cere Regatului Unit să nu se afunde în nostalgicele fantezii legate de gloria sa unică sau să se gândească cumva la o Britanie Globală.” Marea Britanie va eșua dacă va încerca să se reîncarneze și să devină o influentă mare putere în miniatură”, scrie el. „Țara trebuie să dorească să fie o pârghie care să faciliteze niște rezultate pozitive de nivel mondial”.

El mai spune că Regatul Unit are probleme de imagine, având în vedere că țara pornește pe un nou drum „într-un moment când competența îi este pusă sub semnul întrebării, dat fiind modul în care guvernul a gestionat criza coronavirusului”. În același timp, Niblett sugerează ca țara să manifeste o forță moderată și să se bazeze pe o rețea diplomatică pentru a deveni căutătoare a unor soluții practice pentru marile probleme semnalate în lume.

Marea Britanie trebuie să-și aleagă atent aliații

El sugerează totodată că, în vederea găsirii unor noi parteneri, Marea Britanie va trebui să nu încerce să devină aliatul oricui, el indicând Arabia Saudită, Turcia, India și Rusia ca fiind cele patru țări cu care Regatul Unit nu ar trebui să aibă alianțe strânse.

Niblett îl avertizează implicit și pe (premierul) Boris Johnson, spunând că acesta va trebui să-și amelioreze și să își schimbe tonul în arena internațională dacă dorește ca țara să-și îndeplinească noul rol propus de el.

Niblett mai avertizează că reputația Marii Britanii, ca mediator valoros și inventiv în căutarea soluționării unor probleme comune, va trebui câștigată.

Guvernul britanic să fie atent la agenda internațională

„Ea va rezulta doar grație competenței și impactului pe care îl va avea diplomația Marii Britanii, din încrederea în cuvântul dat și din puterea sa de înțelegere pentru care țara a fost atât de respectată în trecut. Președinția britanică a Grupului celor Șapte (G-7) și co-președinția din 2021 a grupului COP 26 (Conferința ONU pe tema schimbării climei) vor fi extrem de importante ca prime teste”.

El le-a cerut totodată lui Johnson și celorlalți să-și măsoare bine retorica, și a scris: „Se prea poate ca ‚Marea Britanie’ să pară a fi convenabil înlocuită prin ‚Mondiala Britanie’, dar, în opinia multora, Britania a devenit ‚Mare’ prin consolidarea unui imperiu de nivel mondial, ale cărui nedreptăți și inechități sunt acum pe drept cuvânt reexaminate. Guvernul va trebui acum să fie atent la modul în care își prezintă agenda internațională, mai ales în fața partenerilor din Commonwealth”.