Marea Britanie a depăşit deja pragul de 1,3 milioane de persoane care au fost deja vaccinate împotriva SARS-CoV-2, a anunţat, marţi, premierul Boris Johnson. Marţi este şi ziua în care Regatul Unit a intrat într-un nou lockdown şi a atins un nou record zilnic de infectări.

“Până în această după-amiază am vaccinat peste 1,1 milioane de oameni în Anglia şi peste 1,3 milioane pe ansamblul Regatului Unit”, a declarat premierul britanic în cadrul conferinţei de presă de marţi, 5 ianuarie.

Pe de altă parte, ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a anunţat bilanţul zilnic al cazurilor de COVID-19 şi al deceselor asociate acestei boli în Marea Britanie, respectiv 60.916 de noi infectări şi 830 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore.

Al treilea lockdown naţional din Marea Britanie

În faţa evoluţiei alarmante a pandemiei, explicată de autorităţile britanice prin noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2, mai contagioasă decât cele precedente şi descoperită în această ţară pe 1 decembrie, premierul Boris Johnson a instituit începând de marţi pentru a treia oară un lockdown la nivel naţional, cu măsuri mai restrictive faţă de cele anterioare.

Şcolile sunt închise, iar ieşirile din casă sunt permise numai pentru cumpărături esenţiale, exerciţii fizice sau mers la serviciu când nu se poate lucra de acasă.

După ridicarea lockdown-ului naţional la finalul lunii noiembrie, premierul Boris Johnson a revenit în decembrie la aplicarea unor restricţii regionale. Această strategie nu mai este însă eficientă după descoperirea unei noi variante a SARS-CoV-2. În cea mai mare parte a ţării, locuitorilor li s-a cerut să rămână în locuinţe şi să evite călătoriile neesenţiale, iar magazinele, barurile şi restaurantele au primit dispoziţie să stea închise, scrie Agerpres.

Boris Johnson a atenţionat duminică dimineaţă că în unele părţi ale ţării ar putea fi introduse restricţii mai stricte, dar a refuzat să ofere detalii.

Guvernul de la Londra speră însă că va reuşi să stăvilească pandemia printr-o campanie rapidă de vaccinare masivă, în plus faţă de vaccinul Pfizer-BioNtech fiind începută luni şi administrarea vaccinului AstraZeneca-Oxford.