Marcel Vela, ministrul de Interne, a susținut că în 15 mai încetează starea de urgență. El a spus a fost schimbată definirea stării de alertă.

„Reglăm mecanismul de declarare, prelungire și încetare a stării de alertă, fiind stabilite criteriile ce trebuie analizate: amploarea, densitatea și infrastructura din zonă. Comitetul Național pentru Situații de Urgență va funcționa sub conducerea premierului. În baza acestei noi OUG, se va convoca prima ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, a spus Vela.

“Comitetul Naţional (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – n.r.) va funcţia sub conducerea nemijlocită a prim-ministrului şi va avea 3 vicepreşedinţi în persoana ministrului Afacerilor Interne, ministrului Lucrărilor Publice, având în vedere că la nivel judeţean şi preşedinţii consiliilor judeţene fac parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca şi vicepreşedinţi, şi secretarul de stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Totodată, am mai inclus membri în acest comitet, cum sunt inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sau directorul general al Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat Marcel Vela, la finalul şedinţei de Guvern.

„Starea de alertă va fi gestionată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care va fi condus de premier și va avea 3 vicepreședinți: Raed Arafat, Marcel Vela și ministrul Lucrărilor Publice”, a declarat Vela.

„Am adoptat o OUG pentru modificarea OUG 114/2018: face un act de dreptate și se vor recalcula drepturile salariale pentru polițiști. Sunt 68.000 de polițiști pentru care acest OUG face dreptate. Prin această OUG s-a stabilit un termen pentru executarea acestor plăți restante”, a punctat Vela.