Premierul desemnat, Ludovic Orban, a vorbit vineri despre organizarea noului guvern și despre votul care va avea loc luni în Parlament.

În acest context, Orban a declarat din nou că  noul guvern să procedeze la restructurări în instituțiile de stat.

Din contră, liderul PNL a declarat vineri la Parlament că o parte din angajații din aparatul central vor fi dați afară dacă ajunge la Palatul Victoria cabinetul PNL, că detașările în funcții vor fi limitate la 6 luni de zile și că se vor face concursuri pentru funcțiile de conducere.

”O parte din ei cu siguranță nu-și vor regăsi locul în noile instituții. Intenșia noastră este să facem și o evaluare acolo unde e posibil, a competenței, a activității desfășurate, a capacității de ocupare a funcției de conducere sau executie. Vor avea loc concursuri obiective, cu comisii care să analizeze calitățile, experiența, capacitatea managerială a fiecărui candidat pentru funcțiile publice”, a spus Ludovic Orban.

Premierul desemnat a declarat și cu alte ocazii că după reducerea ministerelor va fi restrâns numărul de agenţii şi de oficii, consecinţa fiind că unii bugetari îşi vor face bagajele.

El a precizat că se va face o dimensionare optimă la nivelul fiecărei instituţii.

În ceea ce privește detașările, ”s-a ajuns că un procent semnificativ de angajați din sectorul public ocupă funcții publice prin detașare. Nu mi se pare normal, un angajat trebuie să gireze toate activitățile din fișa postului și să nu mai existe această instabilitate cu detașările. Intenționăm modificarea legislației, să nu mai permitem ocuparea funcțiilor publice de conducere prin politica delegării, vom încerca să limităm perioada la maximum 6 luni până la ocuparea acestei funcții prin concurs”, a arătat prmeierul desemnat.

În altă ordine de idei,  Orban a anunțat că este convins că guvernul său va trece. În urma negocierilor cu aleși PSD și ALDE, liderul PNL susține că a obținut destule voturi pentru ca Guvernul să treacă de Parlament.

”Pe lângă cei 225 de parlamentari cu care am semnat acordul, există încă 11 parlamentari cu care am vorbit personal și care mi-au promis că vor fi prezenți la învestirea guvernului. Trebuie să înțelegem că există foarte multe situații urgente care necesită să avem un guvern”, a precizat Ludovic Orban.