Adina Vălean, propunerea înaintată de Guvernul Orban pentru postul de Comisar european pe portofoliul Transporturilor, a fost validată, joi, de Comisia de Transport şi Turism (TRAN) a Parlamentului European cu 36 de voturi ”pentru”.

În favoarea Adinei Vălean au votat aproape toate grupurile politice, mai puțin extremiștii de la Identitate și Democrație. Cei de la grupul Verzilor se pare că au dorit informații suplimentare în scris înainte de a-și da votul pentru propunerea României.

Pe de altă parte, Oliver Várhelyi, candidatul Ungariei pentru postul de Comisar european pentru Politica de Vecinătate, a fost respins în primă fază la audierile de azi din comisia de specialitate a Parlamentului European.

În continuare, Adina Vălean va merge în plenul Parlamentului European, alături de ceilalţi comisari, pentru a primi girul final.

Dacă totul va decurge bine, votul de încredere pentru învestirea noii Comisii Europene, aflată sub conducerea Ursulei von der Leyen, este programat pentru 27 noiembrie în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, potrivit G4Media.

”Adina Vălean ne-a convins. Candidatura sa a trecut cu 36 de voturi de coordonatorii din #TRAN. Avem în Adina-Ioana Vălean un potenţial comisar pentru transporturi care înţelege că trebuie să fie alături de Parlament în a respinge tăierile de buget din acest sector, pe care le propune Consiliul. Transporturile au nevoie de finanţare corespunzătoare pentru investiţii şi pentru a face faţă revoluţiei tehnologice pe care o traversăm cu toţii, îmbunătăţind siguranţa transportului şi condiţii de muncă ale transportatorilor. Este concluzia mea, în calitate de coordonator al Grupului #PPE în comisia TRAN, după audierea de astăzi, din Comisia TRAN”, a postat eurodeputatul român Marian-Jean Marinescu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unor surse din Parlamentul European, candidatura Adinei Vălean a fost susţinută de grupurile PPE, S&D, Renew Europe, Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) şi GUE, în timp ce grupul Identitate şi Democraţie (ID) s-a opus, iar Verzii au solicitat informaţii suplimentare.