Anunț oficial despre salarii făcut de Institutul Național de Statistică. Este o situație fără precedent care vizează absolut toți angajații din România. pentru prima dată în istorie, câștigul salarial mediu net a depășit 3000 de lei, tras în sus de majorările consecutive ale salariului minim. În martie, ultimele date făcute publice de INS,, salariul mediu net pe economie a fost de 3.075 de lei, cu 142 de lei mai mare decât în februarie, la un brut de 5.050 de lei, care depășește și el, în premieră, pragul de 5.000 de lei.

În ultimii doi ani, în România a fost aplicată o strategie cunoscută până acum mai mult la nivel teoretic. Este vorba de așa numita #wageledgrowth, prmovată de economiștii din jurul PSD și bazată pe stimularea economiei prin creșteri salariale dictate prin lege.

Cum în România, difernețele dintre salariul minim și salariul mediu au fost întotdeauna mult mai mici decât în țările mai dezvoltate, majorările de salariu minim, impuse prin lege și obligatorii pentru toți angajatorii, au influențat și nivelul mediu al salariilor.

Practic, de la începutul lui 2017 pâ nă în prezent, salariul mediu net a urcat cu circa 40%. De altfel, România a avut cea mai mare creștere salarială din UE. Reversul medialiei ete creșterea inflației (record în Europa) și adâncirea masivă a deficitului extern, mai ales a deficitului comercial, în condițiile în care consumul urca masiv, însă producția nu reușește să îl urmeze.