Brazilia şi Argentina vor anunţa în această săptămână că încep lucrările pentru o monedă comună, ceea ce ar putea crea în cele din urmă al doilea cel mai mare bloc monetar din lume. Cele mai mari două economii din America de Sud vor discuta despre acest lucru în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna aceasta la Buenos Aires şi vor invita şi alte naţiuni din America Latină să se alăture.

Ar fi vorba de un studiu al mecanismelor de integrare comercială

Iniţial, se va pune accentul pe modul în care o nouă monedă, pe care Brazilia propune să o numească „sur” (sud), ar putea stimula comerţul regional şi ar reduce dependenţa de dolarul american, au spus oficialii pentru Financial Times. La început, moneda ar urma să funcţioneze în paralel cu realul brazilian şi peso-ul argentinian.

„Va exista o decizie de a începe să se studieze parametrii necesari pentru o monedă comună, care include totul, de la probleme fiscale la dimensiunea economiei şi rolul băncilor centrale.”, a afirmat ministrul argentinian al economiei, Sergio Massa, pentru sursa citată.

„Ar fi vorba de un studiu al mecanismelor de integrare comercială.”, a precizat acesta. „Nu vreau să creez aşteptări false, este primul pas pe un drum lung pe care America Latină trebuie să îl parcurgă”. Iniţial se preconizează a fi un proiect bilateral, însă iniţiativa ar urma să fie oferită şi altor naţiuni din America Latină. „Este Argentina şi Brazilia care invită restul regiunii.”, a spus ministrul argentinian.

Moneda euro cuprinde aproximativ 14% din PIB-ul global atunci când este măsurat în dolari

O uniune monetară care ar putea cuprinde întreaga Americă Latină ar reprezenta aproximativ 5% din PIB-ul global, conform sursei citate. Zona euro, care este cea mai mare uniune monetară din lume, cuprinde aproximativ 14% din PIB-ul global atunci când este măsurat în dolari.

Alte blocuri monetare includ francul CFA, utilizat de unele ţări africane şi ancorat la euro, şi dolarul din Caraibele de Est. Chiar și așa, acestea cuprind o parte mult mai mică din producţia economică mondială. Este posibil ca acest proiect să dureze mulţi ani pentru a se concretiza; Massa a remarcat că Europei i-au trebuit 35 de ani pentru a crea euro.

Un anunţ oficial este aşteptat în timpul vizitei preşedintelui brazilian Luiz Inácio Lula da Silva în Argentina. Acesta va pleca duminică seară, aceasta fiind prima călătorie externă a veteranului de stânga de la preluarea puterii la 1 ianuarie.