Legenda spune că Sf Patrick a adus în Europa știința distilării, deprinsă de la mauri. Se pare ca el i-a învățat pe celți sa facă “apa vieții” – uisce beatha, devenită mai târziu whisky. De altfel primele distilerii atestate erau în mănăstiri, iar băutura obținută era folosită în scopuri medicale. Există două moduri de obținere a whisky-ului prin distilare: metoda tradițională, care folosește alambicul simplu și numai malțul de orz și metoda Coffey, inventata de scoțianul cu același nume, care folosește alambicuri cu coloane de distilare și cereale nemaltificate (grâu, porum sau secară) în combinație cu malț verde de orz.
Fie că le numim rye, bourbon sau scotch, toate aceste licori sunt tot whisky, adică o băutură distilată din cereale. Cu toate acestea modul în care multă lume obișnuiește să le amestece sub o denumire destul de largă, fără să le distingă în nici un fel, este cel puțin incorect. În privința bourbonului de pildă, un studiu recent făcut în Europa de est a relevat faptul că mulți dintre respondenți nici măcar nu aveau cunoștință de această băutură, iar dintre cei care auziseră de ea o bună parte nu știau că este vorba despre un whisky.
Bourbonul este cel mai cunoscut whisky american, făcut în Kentucky, o regiune care între timp a căpătat numele de Bourbon county. Primii producători au fost bineînțeles scoțienii și irlandezii aciuați prin această zonă pe la 1700. Din 1964, Congresul Statelor Unite a stabilit printr-o lege regulile pe care trebuie să le respecte producătorii acestui whisky sau mai degrabă “whiskey” cum spun americanii: bourbonul trebuie să fie făcut dintr-un amestec de apă și cereale care conține minimum 51% porumb, trebuie învechit cel puțin 2 ani în butoaie noi, sa aibă minimum 40% concentrație de alcool și nu trebuie amestecat cu alte soiuri sau aditivat cu altceva în afară de apă. Gustul care rezultă de cele mai multe ori este unul dulceag, cu arome puternice de vanilie și lemn.
Puriștii beau borbonul “straight”, însă el poate fi băut cu gheață și cu un pic de apă, combinație care este numită de fani “Kentucky iced tea”. Bineînteles este un ingredient foarte des întâlnit în cocktailuri, datorită gustul său dulceag și foarte aromat. Cele mai cunoscute mărci de bourbon care se găsesc și la noi sunt: Four Roses, Jim Beam, Knock Creek, Maker’s Mark, Wild Turkey sau Woodford Reserve. Multă lume consideră că Jack Daniel’s este un bourbon, iar gustul uneori te poate face să crezi acest lucru, însă producătorii săi insistă că Jack Daniel’s este un “Tennessee Whiskey”, o băutură obținută prin același proces de distilare, avand însă în plus un stadiu de filtrare numit “Lincoln County Process” – filtrarea printr-un strat subțire de cărbune de arțar.
Pasionații de mixologie obișnuiesc să spună că rețetele ideale de toamnă trebuie să conțină bourbon. Aromele de caramel și vanilie ale acestei licori și combinațiile tradiționale cu vermut, bitter, amaretto, lămâie sau mentă par a fi întradevăr companionii perfecți pentru serile răcoroase și umede din această perioadă.
Rețete clasice cu bourbon
Hot Toddy
1 lingură de suc de lămâie, 1 linguriță de miere, 2 măsuri de bourbon, 4 măsuri de apă fierbinte, un bețișor de scorțișoară (sau o jumatate de linguriță) și câteva cuișoare.
Puneți laolaltă sucul de lămâie, apa fierbinte și bourbonul într-o cană pe foc și lăsați să fiarbă un minut. Adăugați condimentele după gust.
Old Fashioned
Un cub de zahăr, o linguriță de bitter (Angostura sau Underberg), două măsuri de bourbon.
Picurați bitterul peste cubul de zahăr din pahar și amestecați până se topește zahărul. Adăugați câteva cuburi de gheață și bourbonul și amestecați un pic.
Godfather
Două măsuri de bourbon, o măsură de amaretto
Turnați ingredientele într-un shaker, mixați bine cu gheață, apoi turnați băutura prin strecurătoarea de bar în paharul de cocktail. În final adaugați o coajă de limetă.
Golden Nail
Două măsuri de bourbon, o măsură de Sothern Comfort
Amestecați într-un pahar de bar ingredientele cu gheață. Decorați cu o felie de lămâie.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook:
Theliquorstore.
Bourbon, spiritul toamnei

9 noiembrie 2012, 09:18
Ultima modificare în 9 noiembrie 2012, 11:18
Toamnă americană. Obișnuim să-i spunem whisky, însă el și-a câștigat demult dreptul de a avea propriul nume. Gustul său ușor dulceag și foarte aromat îl recomandă pentru o mulțime de cocktailuri gustoase care rimează cu vremea de-afară.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook