Venind de la 96.000 de puncte, trecând prin visele unui 120.000 de puncte şi înapoi la valoarea de astăzi, 13.100 de puncte, indicele Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) este distrus fără speranţa unei reabilitări rapide. Cu siguranţă, pe termen lung, SIF-urile vor aduce câştiguri: mai mari celor care cumpără acum, şi posibile pierderi celor care au cumpărat din decembrie încoace. Ele nu mai reacţionează decât la pieţele externe, ca în 5 noiembrie, când au crescut cu 14% influenţate de un pre-election rally pus în mişcare de Europa. Aceste creşteri şi scăderi influenţate de evenimente aflate la mii de kilometri depărtare nu sunt de bun augur pentru sănătatea bursei de la Bucureşti.

Graficul alăturat arată clar, cu instrumente foarte simple (nivele de rezistenţă şi linii de trend descendent) valorile pe care indicele BET-FI trebuie să le depăşească pentru a-şi îmbunătăţi trendul, care, pånă astăzi, este clar descendent. La fel ca vinul bun şi educaţia serioasă, trendul ascendent va începe să prindă formă numai prin depăşirea unor niveluri vechi de highs, care acum sunt rezistenţe.

133-21751-1.jpgPe grafic se observă R1 (19.300), R2 (29.000) şi R3 (36.000). Cel mai important este R2, la 29.000. Pe långă faptul că atingerea lui va însemna o posibilă secvenţă de higher highs şi higher lows, prezenţa preţului deasupra mediei de 50 de zile EMA (C,50) conferă mult mai multă siguranţă scenariului de trend ascendent prezentat mai sus.

Dar faţă de situaţia actuală, 29.000 reprezintă mai mult de 100% cåştig, şi acest potenţial avans devine fantezie în noul mediu plin cu probleme fundamentale. Aşa că, cea mai probabil de atins devine rezistenţa R1 la 19.300. Numai că această valoare coincide şi cu linia de trend descendent 3, din care cauză rezistenţa menţionată devine şi mai greu de depăşit.

Un indicator deloc de neglijat din cauza acurateţei dovedite în trecut este CCI, prezent în subgraficul #2. El se zbate din luna iulie în teritoriu negativ şi atåta timp cåt situaţia va continua, orice intrare în SIF-uri implică riscul de a prinde cuţitul în cădere liberă. Şi nu numai acest lucru: există şi pericolul de a face „averaging down“ în trend descendent, aşa cum ne învăţau „experţii“ în SIF-uri. Această strategie este falimentară, şi drumul pånă aici a dovedit-o din plin.

Sursa: https://ta.educofin.com