„Acum, la nivelul ministerului nu este înregistrat niciun contract colectiv la nivel naţional. În condiţiile în care partenerii nu s-au înţeles, noi suntem depozitarii acestui contract, dar dacă partenerii nu ajung la un consens ei nu pot depune acest contract la Ministerul Muncii. Noi luăm doar act că aceste contracte s-au încheiat între cele două părţi, patronate şi sindicate. Azi vă confirm că nu s-a depus până la această oră un contract colectiv de muncă la nivel naţional. În consecinţă, România nu are contract colectiv la nivel naţional”, a subliniat Botiş.

El a arătat că prin noua Lege a dialogului social contractul colectiv la nivel naţional îşi încetează existenţa. În plus, prin această lege, funcţionarul care intră în grevă nu va fi salarizat pe acea perioadă. „Funcţionarul nu va primi bani pe perioada grevei, dar i se vor recunoaşte asigurările de sănătate”, a spus Botiş.

În privinţa calculului salariilor, el a precizat că se va stabili prin HG un salariu minim brut în plată pe economie, peste care se vor negocia, la nivel sectorial sau de unitate, salarii care pot fi în plată cu mult sau cu puţin mai mari.