Investiţia companiei Bosch se va ridica la 60 de milioane de euro, conform directorului parcului Tetarom, Viorel Găvrea, care a confirmat la Transilvania L!VE intenţia celor de la Bosch.

În plus, pentru a se evita episodul Nokia, oficialii Tetarom au promis publicarea celor două contracte încă de la semnarea lor, menţionează sursa citată.
Unitatea Bosch va produce componente electronice pentru automobile va crea aproximativ 2.000 de locuri de muncă. Directorul Tetarom a subliniat că este vorba de acelaşi investitor anunţat şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, în luna octombrie.

"Preşedintele Consiliului Judeţean a făcut deja unele declaraţii. Contractul este finalizat, aşteptăm semnarea lui, mai exact aşteptăm semnarea lui după ce un anumit dosar va fi avizat de Ministerul de Finanţe", a declarat Viorel Găvrea.
Conform contractului, Bosch îşi va instala unităţile de producţie pe 21 de hectare din parcul industrial Tetarom III, în care va investi peste 60 de milioane de euro. Autorităţile judeţene spun că venirile companiilor De’Longhi şi Bosch la Jucu vor echilibra piaţa muncii din zonă, grav afectată după plecarea Nokia.

Cele două companii ar urma să îşi înceapă activitatea la Jucu la jumătatea acestui an. Mai mult, conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă precizează că o firmă românească de pe piaţa produselor metalurgice va veni şi ea în parcul Tetarom III, dar investiţii vor fi şi în alte parcuri industriale din judeţ. "La Jucu se construieşte o hală ce va crea încă 100 de locuri de muncă. Şi la Turda se vor crea 100 de locuri de muncă prin venirea unui investitor în Parcul Industrial. De asemenea la Dej suntem în discuţii cu o companie care ar urma să creeze 1000 de locuri de muncă", a declarat Daniel Don, director AJOFM Cluj.

Bosch confirmă investiţia de la Jucu

Cei de la Transilvania L!VE au solicitat reprezentanţilor Bosch mai multe detalii privind investiţia de la Juc.  “Bosch urmăreşte permanent strategia de a se plasa pe piaţă optim din punct de vedere concurenţial şi de a reacţiona la modificările din cadrul pieţei. De aceea verificăm permanent posibilităţile de adaptare direcţionată a spectrului nostru de produse şi servicii, a structurii noastre organizatorice sau de producţie, la cerinţele pieţei şi ale clienţilor. Astfel, la ora actuală, Bosch analizează oportunitatea unei investiţii în Cluj-Napoca/România. În acest context suntem în discuţii cu Guvernul României şi cu administraţia zonei industriale Cluj-Napoca. În paralel cu discuţiile se efectuează probe de sol. Vă rugăm să ne înţelegeţi imposibilitatea de a oferi mai multe detalii despre analizele şi discuţiile pe această temă”, menţionează sursa citată.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Conform rezultatelor preliminare, în anul fiscal 2011, peste 300.000 de angajaţi au generat vânzări de 51,4 miliarde de euro, în domeniile construcţiei de autovehicule, tehnologiei industriale, bunurilor de larg consum şi echipamentelor pentru construcţii. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele peste 350 de filiale şi companii regionale din peste 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, Bosch este reprezentat în aproximativ 150 de ţări.
În România, grupul german este prezent din anul 1994 şi deţine cinci companii, respectiv Robert Bosch (distribuţie de echipamente şi piese auto, echipamente termotehnice şi scule electrice), BSH Electrocasnice (import şi distribuţie de electrocasnice marca Bosch şi Siemens), Bosch-Rexroth (componente pentru industria de maşini-unelte), fabrica Bosch-Rexroth România de la Blaj, care produce scule electrice şi centrul de servicii de externalizare Bosch Communication Center din Timişoara.

În 2012, Bosch estimează că economia mondială va fi afectată în continuare, însă nu preconizează o recesiune globală. După o creştere estimativă de 3,2% în 2011, compania ia în considerare o creştere a economiei globale cu aproximativ 2,5% în 2012. În ceea ce priveşte situaţia din Europa, Franz Fehrenbach, Preşedintele Consiliului de administraţie al Grupului Bosch,  a declarat, recent, într-un comunicat, că „dacă vom înregistra o stagnare sau chiar o recesiune depinde în mare parte de cât de rapid şi riguros vor fi aplicate reformele necesare în zona euro.” În aceste condiţii, grupul Bosch se aşteaptă la o creştere a vânzărilor cu 3-5%.
Ca urmare a dezvoltării de succes a sectoarelor de activitate, numărul global al angajaţilor a crescut cu aproape 20.000, totalizând peste 303.000 de persoane la 1 ianuarie 2012. Cea mai mare creştere a fost înregistrată în Europa, unde numărul angajaţilor a crescut cu peste 10.300. "Doar în Germania au fost create 5.200 de locuri de muncă, în Ungaria 1.700, iar în Turcia 1.600. În regiunea Asia Pacifică s-a înregistrat, de asemenea, o dezvoltare semnificativă, iar Bosch are cu 8.200 de angajaţi mai mult faţă de anul trecut. În America de Nord şi de Sud, numărul angajaţilor Bosch a crescut în total cu 1.200", se mai arată în comunicatul Bosch.

Citiţi şi: De’ Longhi la Jucu: investiții de 30 de milioane de euro, cel puțin 600 de angajați