Borrell avertizează cu privire la o nouă etapă marcată de teama că Rusia ar putea folosi arme nucleare

Războiul a intrat într-o nouă fază. O fază fără îndoială periculoasă, pentru că ne confruntăm cu un scenariu de temut, la care nu trebuie să închidem ochii”, a spus Borrell într-un discurs în fața plenului Parlamentului European.

Șeful diplomației comunitare a afirmat că veştile de pe câmpul de luptă „sunt bune pentru Ucraina”, care „a reluat ofensiva”. În schimb, a avertizat că este scena „un război convențional în care este implicată o putere nucleară, o putere nucleară care în acest moment se retrage din scenariul convențional și care amenință să folosească arme nucleare”. „Este un scenariu cu adevărat îngrijorător în care trebuie să arătăm că sprijinul nostru pentru Ucraina nu slăbește”, a afirmat el.

Borrell a explicat că forțele ucrainene avansează pe trei fronturi, dar a amintit că Rusia „continuă să aibă superioritate numerică și superioritate în foc şi putere”. Din acest motiv, el a afirmat că forțele ucrainene dezvoltă o „tactică de luptă extraordinar de agilă, folosind informații foarte puternice, înconjurând forţele ruse, creând buzunare care ajung să fie distruse de propria retragere a armatei ruse”, cu care „își limitează pierderile și avansează pe teren într-un mod pe care nimeni nu l-ar fi putut prevedea”.

„Situația armatei ruse este foarte proastă, printre altele pentru că soldații ruși nu știu pentru ce este acest război, iar cei 300.000 care vor fi luați din case pentru a fi duși pe front îl vor înțelege și mai puțin”, a subliniat el. Borrell a precizat că războiul din Ucraina „poate fi câștigat pe câmpul de luptă”, dar a apărat că „trebuie câștigat, mai ales, pe câmpul ideilor”.

Război pentru supremația valorilor

El a făcut referire la faptul că, dincolo de conflictul de pe teritoriul ucrainean, se poartă un „război pentru supremația valorilor”, întrucât Rusia „desfășoară o campanie intensă în lume pentru a explica că consecințele acestui război nu sunt ale războiului, ci ale sancțiunilor pe care i le-am aplicat”. Referitor la acest aspect, el a îndemnat ca Uniunea Europeană să facă „un mare efort diplomatic de explicație pentru ca lumea să înțeleagă pentru ce are loc acest război”.

Politicianul spaniol a spus că războiul din Ucraina „nu se poate termina din cauza oboselii lumii occidentale”.

„(Președintele rus Vladimir) Putin crede că democrațiile sunt slabe. Că sistemele de opinie publică nu vor rezista unei ierni reci. El așteaptă sosirea generalului Iarnă, care a salvat întotdeauna în cele din urmă armata rusă”, a spus Borrell, referindu-se la faptul că liderul rus „așteaptă ca frigul, tăierea aprovizionării cu gaze, prețurile mari și temperaturile scăzute să ne submineze voința de a sprijini în continuare Ucraina”.

„Acesta este locul în care să le cerem europenilor să înțeleagă ce este în joc”, a subliniat el în fața Parlamentului European.

Încheierea războiului trebuie să asigure pacea

Pentru Borrell, acest război „se poate încheia doar într-un mod care să asigure pacea”, cu o Ucraină recuperându-și integritatea teritorială și suveranitatea deplină și cu o Rusie asumându-și responsabilitățile politice și morale, plătind reconstrucția și răspunzând pentru crimele umane comise.

El şi-a arătat încrederea că ambasadorii Celor 27, reuniți la Bruxelles, vor încheia un acord politic privind cel de-al optulea pachet de sancțiuni propus de Comisia Europeană împotriva Rusiei, care combină măsuri restrictive sectoriale și selective, înainte de încheierea ședinței plenare, scrie Cadena Ser.