Statele Unite intenţioneză să mute zeci de bombe nucleare de la baza Incirlik din Turcia. De foarte mult timp, s-a vehiculat că România ar putea fi baza pentru bombe nucleare ale Statelor Unite.

Congresul american intenționează să impună Turciei sancțiuni severe cu toate că într-un apel telefonic cu Recep Tayyip Erdogan, Donald Trump a aprobat ofensiva din Siria. În plus, Trump este atacat de propriul partid pentru că a fost invaziv și a susținut măsuri punitive.

Oficiali americani din Departamentul de Stat şi din cel pentru Energie au analizat weekendul trecut cum pot fi luate înapoi cele 50 de bombe nucleare pe care SUA le țin de multă vreme, sub controlul propriei armate, la baza aeriană turcă Incirlik, aflată la aproximativ 160 de km de frontiera cu Siria

Acum, practic, acele bombe nucleare B-61 sunt ostaticele lui Erdogan, a spus un înalt oficial.

Potrivit oficialiilor americani, prezenţa bombelor nucleare de gravitate B61 la baza de la İncirlik devine o problemă pentru calculele strategice ale Statelor Unite.

,,Cred că este o premieră: o țară în care sunt amplasate arme nucleare ale SUA trage, la propriu, cu tunurile în forțe militare ale SUA”, a spus Jeffrey Lewis de la Centrul James Martin de Studii pentru Neproliferare.

Se pare că , forțele aeriene americane au refuzat să răspundă la întrebări despre posibile arme nucleare de la bază aeriană turcă Incirlik sau dacă acestea vor fi mutate.

Ann Stefanek, purtător de cuvânt al forţelor aeriene ale SUA, a declarat că nu au existat modificări operaționale planificate în aceste zile la baza aeriană americană İncirlik din Turcia.