Guvernul României analizează în această perioadă variantele de lucru pentru creşterea alocaţiilor şi a pensiilor. Se pare că Executivul ar merge pe varianta majorării alocaţiilor pentru copii, dar şi a punctului de pensie cu 15%.

Pe de altă parte, Legea salarizării prevede că salariile profesorilor ar trebui să crească de la începutul lunii septembrie, însă Guvernul ar putea amâna deocamdată această majorare, spun surse pentru News.ro.

CCR a decis că alocaţiile pentru copii trebuie dublate de la 1 august, însă premierul Ludovic Orban a declarat, în mod repetat, că nu există resursele financiare pentru o dublare, ci eventual pentru o majorare. Se pare că procentul luat în calcul de către Guvern ar fi acum de 15%.

Legea promulgată de Klaus Iohannis prevede următoarele valori:

  • 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Majorarea pensiilor cu 15% de la 1 septembrie 2020 este şi ea o variantă de lucru, spun sursele guvernamentale, neexistând deocamdată o decizie fermă în acest sens, scrie news.ro.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, declara la începutul acestei luni că pensiile pot creşte cu 10%, chiar dacă efortul financiar va fi mare. Creşterea cu 40% „ar fi fost o bombă pentru stabilitatea economică”, chiar dacă nu exista criza provocată de coronavirus, atrăgea atenţia Florin Cîţu.