Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, intervine în subiectul cel mai fierbinte al momentului în România: certificatul verde.

Introducerea certificatului verde, în sine, respectă Constituţia şi nu e discriminatorie!

El spune clar că introducerea acestui certificat în vederea protejării vieţii cetăţenilor este un atribut al statului român, astfel că nu este nici discriminatoriu, nici neconstituţional.

“Pe fond, însă, articolul 53, alineatul 1 din Constituţie spune clar că statul poate limita drepturi fundamentale şi libertăţi cu scopul de a proteja sănătatea publică.

Statul când adoptă astfel de măsuri îşi îndeplineşte obligaţie pozitivă constituţională, ia măsuri prin care protejează viaţa oamenilor, iar dacă le ia cu acest scop şi respectând anumite reguli de proporţionalitate aceste măsuri nu sunt discriminatorii, nu sunt neconstituţionale”, a explicat, joi, preşedintele CNCD.

De ce este totuşi nelegală blocarea de acum a accesului în HoReCa sau instituţii publice, dacă nu se prezintă certificatul verde?

Totuşi, modul în care au fost introduse restricţiile legate de certificatul verde în România nu este legal. Motivul: a fost făcut prin Hotărâre de Guvern, care este un act administrativ, şi nu printr-o lege a Parlamentului.

“Articolul 53, alineatul 1 din Constituţie arată foarte clar că drepturile fundamentale şi libertăţile omului pot fi limitate şi enumeră condiţiile în care pot fi limitate. Prima condiţie de formă este ca aceste limitări trebuie să aibă loc “numai prin lege”.

Ori ceea ce se întâmplă în România astăzi, introducerea certificatului verde, de exemplu, în zona de HoReCa sau accesul în instituţii publice printr-un act administrativ, adică Hotărâre de Guvern, este nelegală.

Acest aspect poate fi constatat doar de Curtea de Apel, pentru că hotărârile Guvernului pot fi atacate doar în contencios administrativ, deci nu este competenţa Curţii Constituţionale. Marea problemă este că în acest moment România nu are o procedură rapidă de soluţionare a acestor plângeri”, a declarat Asztalos Csaba, potrivit news.ro.

Se creează falii în societate şi se induce ura unul faţă de celălalt

Preşedintele CNCD este deranjat de faptul că acest subiect, care ţine de sănătatea cetăţenilor României, a fost politizat atât de mult. Politicienii încearcă “să câştige voturi din moarte şi din tragedii” în acest moment, afirmă Asztalos Csaba.

“Vedem că este o competiţie şi nu înţelegem pentru ce. Adică, de ce să politizăm un subiect ce ţine de sănătate.

Trebuia să existe un acord, aici aş fi avut nevoie de un armistiţiu, nu din primăvara acestui an, ci de când a început pandemia, pentru a nu exploata politic acest subiect, a încerca să câştigăm voturi din moarte pentru că asta se întâmplă în acest moment şi din tragedii, încercând să creăm falii în societate şi să inducem ura unul faţă de celălalt în loc să explicăm şi venim cu elemente raţionale astfel încât fiecare cetăţean să decidă dacă doreşte să ia o măsură sau nu”, a mai precizat preşedintele CNCD.

Angajatorii nu au cadru legal pentru a impune angajaţilor certificatul verde

El a mai indicat faptul că angajatorii nu au, în acest moment, cadrul legal pentru a le cere angajaţilor să prezinte certificatul verde. Din păcate, în practică se mai întâmplă acest lucru.

“În acest moment, nu, pentru că nu au cadrul legal, dar în practică se întâmplă. Sunt anumiţi angajatori privaţi care, da, solicită ori testare, ori vaccinare”, a mai spus şeful Consiliului pentru Combaterea Discriminării.