România, pe marginea prăpastiei! Populația țării continuă să scadă. Ce se va întâmpla peste zece ani

Institutul Național de Statistică a venit cu vești extrem de proaste în ceea ce privește populația României, subliniind că în următorii zece ani România va avea o populație mai mică cu un milion. Datele vin în contextul în care un recensământ efectuat în 2011 arăta că țara noastră avea o populație de aproximativ 20 de milioane de locuitori.

„La ultimul recensământ am avut 20 de milioane de persoane. Potrivit estimărilor, în zece ani populaţia se va micşora cu peste cinci procente, adică vom fi puţin peste 19 milioane de persoane” , a declarat Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

4 milioane de locuitori pierduți în 30 de ani

Scăderea populației este o problemă extrem de mare a României. În ultimii 30 de ani, țara noastră a pierdut aproximativ 4 milioane de locuitori, ceea ce a dus la alte probleme, precum piața de muncă deficitară. Construcțiile și domeniul HoReCa sunt cele care resimt cel mai acut această lipsă de oameni.

Pe acest fond, și situația pensiilor este precară. În prezent, 10 salariați susțin 9 pensionari, în timp ce o situație ideală ar reprezenta-o patru angajați care susțin un pensionar. Acest lucru duce la o altă problemă uriașă – bugetul de pensii.

Specialiștii vin cu un avertisment dur și spun că dacă Execeutivul nu va veni cu măsuri în acest sens, atunci bugetul de pensii nu va mai putea susține plățile din 2030.

Prima etapă a recensământului a început pe 1 februarie

Amintim că, prima etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor, cea de preluare a datelor din surse administrative şi de creare şi populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date a început pe 1 februarie şi se va finaliza pe 13 martie, potrivit unui comunicat transmis de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul recensământului populaţiei şi locuinţelor, etapele de culegere şi de prelucrare a datelor vor fi complet informatizate.

Totodată, în premieră în statistica din România, cetăţenii vor avea posibilitatea autorecenzării, se menţionează în comunicatul INS.

Cea de-a doua etapă a recensământului constă în autorecenzare, şi se va desfăşura între 14 martie şi 15 mai.

Cea de-a treia etapă a recensământului constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în cadrul cărora datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic. Această etapă se va desfăşura între 16 mai – 17 iulie.

Potrivit INS, informaţiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi anonimizate imediat după intrarea în sistem.