Deputatul USR PLUS, Cătălin Teniţă şi vicepreşedinte al Comisie pentru drepturile omului a anunţat că proiectul partidului pentru eliminarea pensiilor speciale ale primarilor a primit aviz negativ în şedinţa comisiei, fiind doar patru voturi „pentru” şi restul de la PNL, UDMR, PSD, minorităţi şi AUR dând vot „împotrivă”.

Deputatul a adăugat că este exact ca în filmul „Ziua Cârtiţei”, deoarece propunerea legislativă a fost dezbătută şi în primăvară, iar proiectul a fost avizat negativ şi atunci la Camera Deputaţilor, pe urmă s-a întors la Senat, iar PNL şi UDMR a explicat atunci că a fost o neînţelegere.

„Eliminarea pensiilor speciale ale primarilor, proiect USRPLUS, aflat astazi la aviz Comisia pentru Drepturilor Omului. 4 voturi PENTRU. Toate de la USR PLUS (4 membri, toţi prezenţi). Restul voturilor (aproximativ 16 prezenţi fizic sau online, de la PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, reprezentantul AUR în grevă parlamentară): CONTRA Aviz negativ, fără drept de apel”, a scris Cătălin Teniţă, marţi pe Facebook.

„Da, e fix ca în „Ziua cârtiţei”

Deputatul USR PLUS Cătălin Teniţă  a explicat că la fel s-a întâmplat şi în primăvară cu acest proiect de lege al USR PLUS în Parlament.

„Şi da, e fix ca în „Ziua cârtiţei”. A mai fost proiectul acesta şi în primăvară, apoi s-a întors la Senat, apoi voturile în comisie la CD au fost fix la fel, deşi data trecută PNL şi UDMR au explicat că a fost o neînţelegere”, a concluzionat Teniţă.

De anul viitor, zeci de mii de foști aleși locali ar urmă să primească pensii speciale. Dacă legea nu va fi modificată, bugetul ar putea pierde sute de milioane de lei, chiar dacă Uniunea Europeană cere insistent tăierea acestor pensii. Primarii susțin însă că pensia specială le-ar reveni ca o compensație pentru interdicțiile din timpul mandatului.

Sunt zeci de mii de foști aleși locali – primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, șefi de Consilii Județene – care ar urmă să primească o pensie specială. Impactul bugetar este greu de calculat inclusiv pentru autorități, ajungând la câteva sute de milioane de lei. Legea adoptată acum doi ani a fost însă amânată până acum.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea