Realizat de dr. Amiel Dror de la Centrul Medical Galilee, studiul citat de Haaretz indică faptul că aproximativ 440.000 de copii din Israel, dintr-un milion, vor fi vaccinați. Sondajul este cel mai mare de acest fel de până acum și a inclus 3.817 de respondenți, toți părinți cu copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

Studiul a chestionat publicul larg, dar a inclus și 1.124 de medici din spitale și clinici comunitare din toată țara, care sunt și părinți ai copiilor cu această vârstă.

Sondajul a arătat că preocupările legate de vaccinarea copiilor mici există într-o măsură mai mică în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății. Aproximativ 81% dintre medici au spus că își vor vaccina copiii, dar doar 56% dintre asistentele intervievate au spus că o vor face.

„Nu avem nicio explicație pentru acest decalaj. Ei văd aceiași pacienți și sunt expuși la același sistem”, afirmă Dror.

Cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai mare ezitarea părinților

Lansată zilele trecute, campania de vaccinare va avea succes doar dacă părinții se vor implica, notează Haaretz. Conform experienței, cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai mare ezitarea părinților de a-și vaccina copiii. Când vine vorba de copii mai mici, unde riscul de infectare este mai mic și mai puțin tangibil, mulți părinți preferă să aștepte.

Disponibilitatea de a vaccina copiii este mai mică în comunitatea arabă

Sondajul a mai arătat că disponibilitatea de a vaccina copiii este mai mică în comunitatea arabă: doar 34% dintre arabii israelieni au spus că plănuiesc să-și vaccineze copiii, comparativ cu 47% dintre evrei.

Aproximativ 77% dintre părinții care au spus că nu își vor vaccina copiii au primit ei înșiși cel puțin o doză de vaccin.

De ce părinții nu vor să-și vaccineze copiii

„Principalul și cel mai frecvent motiv invocat de părinți atunci când spun că nu și-ar vaccina copiii este că virusul nu provoacă o formă severă a bolii la copii. Al doilea motiv este îngrijorarea cu privire la siguranța vaccinului și efectele secundare”, a spus Dror. El a amintit că într-un sondaj privind disponibilitatea adulților de a se vaccina, siguranța a fost motivul principal invocat pentru abținerea sau ezitarea la vaccin.

Sondajele au arătat și că cei care refuză să-și vaccineze copiii nu se vor răzgândi. La întrebarea „Dacă nu vaccinați copilul înseamnă că acesta va trebui să facă teste COVID în fiecare zi sau la două zile pentru a merge la școală. Atunci îi veți vaccina?” – majoritatea celor chestionați au răspuns negativ. Mai mult, unii au spus că nu-și vor mai trimite copiii la școală.

Cazurile zilnice de infectare sunt în creștere în Israel, iar jumătate dintre cazuri sunt în acest moment înregistrate la copiii cu vârsta de 11 ani și mai mici.