Hidrocentrala Răstoliţa, deși aproape gata, e blocată de ani de zile
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a dat detalii despre hidrocentrala Răstoliţa, aflată în județul Mureș. Cu o putere instalată de 35 MW, aceastea este finalizată în proporție de peste 90%. Proiectul a fost început în 1989 și ar fi trebuit să devină un punct important în sistemul energetic național.
Cu toate acestea, din cauza unor obstacole juridice și de mediu, lucrările au stagnat ani la rând.
Ministrul Energiei a vizitat vineri șantierul împreună cu reprezentanți ai Hidroelectrica, parlamentari din regiune și autorități locale. Acesta a subliniat că energia hidro este una dintre cele mai ieftine și mai curate surse de electricitate disponibile României, motiv pentru care acest proiect trebuie finalizat.
„Energia hidro este una dintre cele mai eficiente, ieftine si verzi surse de energie. La Răstoliţa, în judeţul Mureş, avem o hidrocentrală de 35MW Începută în 1989 şi care este într-un stadiu de execuţie de peste 90%. Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia juridică de aici şi să putem da în funcţiune această investiţie strategică pentru România”, arată Bogdan Ivan pe Facebook.
Bogdan Ivan: Problemele juridice de mediu blochează punerea în funcțiune
Potrivit lui Bogdan Ivan, obstacolul major în calea punerii în funcțiune este un litigiu juridic complicat legat de aspecte de mediu. Deși muncitorii sunt activi pe șantier, iar structura tehnică este aproape completă, centrala nu poate fi autorizată până la rezolvarea problemelor legale.
Ministrul a precizat că, în ultimii doi ani, echipa precedentă de la Ministerul Energiei a făcut progrese considerabile în acest sens. El promite să continue eforturile și să colaboreze cu alte ministere și instituții pentru a debloca situația cât mai rapid.
„Oamenii sunt pe şantier, sunt mobilizaţi. Din păcate e o chestiune juridică foarte complicată legată de mediul aici. În ultimii doi ani, fostul ministru cu toată echipa au făcut progrese foarte bune şi vreau să continuăm ca acest proiect să intre în funcţiune şi să alimentăm cu 35 de megawati în bandă toată această zonă care poate să aducă energie electrică curată, verde şi ieftină pentru aproximativ 30.000 de locuinţe din zonă”, transmite Ivan.
35 MW de energie curată pentru aproximativ 30.000 de locuinţe
Odată pusă în funcțiune, hidrocentrala ar urma să alimenteze cu energie verde aproximativ 30.000 de gospodării. Proiectul este considerat strategic nu doar din punct de vedere energetic, ci și economic, mai ales într-o perioadă în care tranziția către surse regenerabile este o prioritate la nivel național și european.
Ministrul Bogdan Ivan a declarat că „e greu, e complicat, dar nu ne lăsăm”, subliniind că toți actorii implicați sunt mobilizați pentru a finaliza proiectul. El afirmă că energia produsă aici va fi livrată în bandă, adică în mod constant, ceea ce va contribui la stabilitatea rețelei.
„Ne facem treaba, suntem pe teren şi suntem mobilizaţi maxim împreună cu alte ministere, împreună cu Hidroelectrica şi cu toţi colegii noştri pentru a aduce energie ieftină şi de calitate şi verde pentru România. E greu, e complicat, dar nu ne lăsăm”, mai declară ministrul Energiei.