Compania Bog’Art face parte din topul celor mai importanți constructori de pe piața românească. A fost înființată în anul 1991 de către Raul Doicescu, iar 30 de ani mai târziu fiul acestuia, Bogdan Doicescu, ne-a transmis care sunt planurile Bog’Art pentru viitor și ce investiții au în derulare.

CAPITAL: Care este cifra de afaceri prognozată pentru anul 2021?

Bogdan Doicescu: La nivel de grup de firme Bog’Art avem o cifră de afaceri prognozată la 175M EUR. Grupul de firme cuprinde în principal Bog’Art, precum antreprenor general construcții care asigură servicii de proiectare, construire, management de proiect și consultanță de specialitate atât pentru mediul privat cât și pentru cel public, Alusystem – fațade la cheie (tâmplărie aluminiu, pereți cortină, placări ventilate, sisteme umbrire, etc.) fiind lider în România în acest sector de activitate, Bog’Art Steel – furnizor oțel-beton fasonat (capacitate de producție 45.000 tone/an), Bog’Art Building Management – facility management (administrare, mentenanță și curățenie industrială, companie cu un portofoliu de un milion mp în administrare) și Bog’Art Residential (dezvoltare imobiliară).

CAPITAL: Care este bugetul de investiții pentru 2021? Dar pentru anul 2022?

Bogdan Doicescu: Pentru anul 2021 avem investiții la nivel de fiecare firmă, predominant fiind în zona de imobiliare prin achiziții de terenuri, în acest moment avem alocat o expunere de circa 5M EUR în diverse stadii de investiții. Avem în construcție un sediu administrativ nou adiacent bazei de producție la ieșirea spre A2 pe blvd. Pallady de circa 1M EUR și am aprobat noi capacități de producție pentru Alusystem de aprox EUR 1M și la Bog’Art Steel circa 500.000 EUR pentru echipamente de fasonat oțel beton printre cele mai notabile în acest an. Pentru anul 2022 avem în vedere fie achiziția fie formarea unei noi companii subsidiare pentru o nouă linie de business, adoptarea mai multor tehnologii noi pe zona sustenabilitate cât și pentru îmbunătățirea software pentru managementul de procese și raportare internă la nivel de grup.

CAPITAL: Care sunt cele mai importante provocări pe care le-ați înfruntat în acest an?

Bogdan Doicescu: Anul 2021 a adus cu siguranță provocări iar efectele pandemiei se resimt în sectorul de construcții încă de anul trecut. Principalele provocări pe care le întâmpinăm în lucru sunt imprevizibilitatea pieței de construcții și a mediului de business în general, cuprinzând legislație fiscală și incertitudinea deciziilor de politică economică, creșterea spectaculoasă a prețurilor la materiale, diminuarea forței de muncă disponibilă și calificată. Un alt factor perturbant este timpul îndelungat de autorizare sau blocaje în urbanism la nivel de capitală, cât și lucrările publice cu procedură de licitare greoaie și termene de atribuire îndelungate.

CAPITAL: Care sunt cele mai importante realizări ale ultimului an?

Bogdan Doicescu: La nivel de grup, avem în curs de implementare un sistem de guvernare corporativă care oferă o perspectivă integrantă pe toate liniile de business ale tuturor firmelor din grup. Bog’Art continuă să livreze proiecte de referință precum finalizarea construcției Aeroportului Brașov (11.800 mp), renovarea Aeroportului Băneasa (4.300 mp),  renovarea hotelului Athenee Palace Hilton Bucharest (5.640 mp), fit-out Microsoft (22.900 mp), U Center (46.000 mp), J8 Office Park (79.000 mp), Globalworth Square  (46.200 mp), Miro Ofiices (35.900 mp), construcția Spitalului Sinaia (8.000 mp), lucrări de infrastructură publică, precum pasajul superior peste centura Bucureștiului (zona Berceni) și proiectul rezidențial dezvoltat de Bog’Art Residential, denumit Art City (19.500 mp).

CAPITAL: Dacă ar fi să vă caracterizați compania într-o singură frază, care ar fi aceea?

Bogdan Doicescu: La nivel de grup, Bog’Art reprezintă abilitatea de a finaliza proiecte la termene contractate într-o manieră profesionistă, etalon de calitate și integritate în realizarea proiectelor complexe, inovatoare și sustenabile printr-o gamă de servicii integrate în domeniul construcțiilor