Marți, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a participat la Summitul virtual al statelor membre ale Core Group privind înființarea unui Tribunal Special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează, într-un comunicat de presă, că Aurescu a reiterat sprijinul nemijlocit al României pentru realizarea justiției pe baza instrumentelor de drept internațional și pentru tragerea la răspundere a celor care își asumă răspunderea pentru faptele lor.

În calitate de țară cu expertiză recunoscută în domeniul dreptului internațional, România a răspuns prompt solicitării Ucrainei de creare a Grupului de bază pentru înființarea Tribunalului și s-a implicat activ în discuțiile pe această temă, având în vedere complexitatea juridică a problemei, se arată în comunicat.

„România crede cu fermitate că trebuie să se facă dreptate în ceea ce priveşte toate crimele comise în contextul acestui război, inclusiv crima de agresiune. Nu este o cale uşoară, având în vedere complexitatea juridică ridicată a problemei, dar nu ne descurajăm în faţa unor sarcini dificile”, a susţinut ministrul Aurescu, în intervenţia sa.

Poziția fermă se reflectă în acțiunile României

MAE a precizat că poziția fermă a României privind tragerea la răspundere a celor care comit crime grave în Ucraina se reflectă în acțiunile sale, cum ar fi sesizarea procurorului Curții Penale Internaționale în martie 2022, alături de alte țări, pentru investigarea crimelor de război, a crimelor împotriva umanității și a genocidului.

De asemenea, România a depus o cerere de intervenție în numele Ucrainei în procesul împotriva Federației Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum și o declarație de intervenție în procedura de la Curtea Internațională de Justiție. Aceste acțiuni demonstrează angajamentul României față de mecanismele de drept internațional, iar ministrul Bogdan Aurescu, în calitate de Agent al României, este implicat personal în procedurile CIJ, potrivit MAE.

Ucraina a găzduit reuniunea la nivel înalt a statelor membre ale Grupului central, care a avut ca obiectiv crearea unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. La summit au participat oficiali din statele implicate în mod activ în eforturile de înființare a unui tribunal care să examineze crima de agresiune în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

România, printre primele state care s-au alăturat grupului

În cadrul summitului a fost adoptată o declarație comună, care reafirmă angajamentul statelor participante de a face dreptate prin tragerea la răspundere a celor responsabili de planificarea și comiterea crimei de agresiune împotriva Ucrainei. Statele participante și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru un tribunal special cu jurisdicție în această chestiune.

România a fost printre primele state care s-au alăturat grupului central de state care a lucrat la identificarea celor mai adecvate mijloace juridice pentru înființarea Tribunalului Special pentru Crimele de Agresiune în Ucraina, care a început anul trecut.

Obiectivul grupului de bază este de a identifica cele mai potrivite mijloace juridice pentru înființarea instanței și de a genera un sprijin larg pentru această inițiativă, pentru a-i asigura legitimitatea. Acest lucru este necesar deoarece în prezent nu există niciun mecanism internațional care să îi tragă la răspundere pe cei responsabili de agresiunea din Ucraina, iar Federația Rusă nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, potrivit MAE.