Bogdan Aurescu: Există indicii care arată că s-au produs crime de război în Ucraina

În declarația televizată, ministrul de Externe a declarat că ”dacă ne uităm la toate informaţiile care vin din teatrul de război din Ucraina, în urma agresiunii militare a Federaţiei Ruse sunt indicii puternice că în acest conflict s-au produs crime de război. (…)”.

Bogdan Aurescu a mai spus că are foarte mare încredere în justiția internațională, subliniind că acesta este motivul pentru care România a sesizat Curtea Penală Internațională.

”Eu, ca jurist, ca profesor de drept internaţional, am foarte mare încredere în justiţia internaţională, ăsta este şi motivul pentru care România, alături de alte 38 de state, pe 2 martie a sesizat Curtea Penală Internaţională, cerând procurorului Curţii Penale Internaţionale să înceapă ancheta cu privire la posibila comitere de crime de război, crime împotriva umanităţii, crime de genocid, inclusiv în ceea ce priveşte desfăşurarea acestor ostilităţi din Ucraina„, a declarat acesta la Digi24.

Negocierile nu pot avea loc sub amenințarea armelor

De asemenea, ministrul de Externe a mai spus că negocierile între Rusia și Ucraina nu se pot purta sub amenințarea armelor.

”Trebuie să existe un moment în care se opresc aceste ostilităţi, pentru că, chiar dacă sunt eforturi pentru a negocia o pace, pentru a negocia o soluţionare a acestui conflict, ea nu se poate purta în timp ce războiul se derulează în continuare şi, mai mult decât atât, aşa cum spun toţi analiştii şi informaţiile arată, el se intensifică. Nu poţi să negociezi atunci când eşti sub ameninţarea armelor. Trebuie să existe un moment de oprire a ostilităţilor, de aşezare la masa negocierilor şi de purtare a acestor negocieri cu bună-credinţă”, a spus Bogdan Aurescu.

Sancțiunile impuse de UE au început să se vadă

Pe de altă parte, Bogdan Aurescu a mai spus că sancțiunile pe care blocul comunitar le-a impus Federației Ruse au început să își facă efectul.

„Nu putem să spunem acum care sunt rezultatele acestor negocieri. Observăm că sunt poziţii care sunt exprimate indirect, prin intermediul mass-media internaţionale, de către o parte şi de către cealaltă. La prima vedere poziţiile sunt destul de îndepărtate, pare a fi un singur element asupra căruia ar exista un soi de înţelegere, un soi de disponibilitate de a se ajunge la o înţelegere şi anume cel referitor la o eventuală neutralitate a Ucrainei. Dar acestea sunt chestiuni care trebuie să fie exprimate şi confirmate de către părţile care sunt în negociere. Ele nu au acum caracter de certitudine”, a spus ministrul de Externe la postul de televiziune anterior menționat.