Nicolae Ciucă l-a felicitat pe Bogdan Aurescu pentru alegerea sa în funcția de judecător al CIJ

Joi seară, pe data de 9 noiembrie, președintele PNL Nicolae Ciucă i-a transmis felicitări fostului ministru de Externe, Bogdan Aurescu, pentru alegerea sa în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție.

”Felicitări lui Bogdan Aurescu şi diplomaţiei române pentru victoria categorică în alegerile pentru postul de judecător la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU!

Acest triumf a fost obţinut cu susţinerea statelor din Europa, Asia şi Africa, fiind prima dată când un român ocupă o astfel de funcţie în cadrul celui mai important organ judiciar al ONU”, a scris acesta pe Facebook.

Președintele Senatului i-a urat lui Bogdan Aurescu un mandat plin de realizări.

”Îi urez un mandat plin de realizări şi să contribuie la renumele României în cadrul celei mai prestigioase instanţe internaţionale. Succes, Bogdan”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Reprezentantul nostru a fost ales în detrimentul celui al Rusiei. Volodimir Zelenski aplaudă alegerea

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, după alegerea judecătorilor din cadrul Curţii Internaţionale de Justiţie, că, pentru prima dată în istoria ONU, ”statele membre au refuzat Rusiei dreptul de a administra justiţia în numele lor la Curtea Internaţională de Justiţie”. ”Lumea vede cine distruge dreptul internaţional.”

”ONU a început să se cureţe de influenţa maliţioasă a Rusiei. Pentru prima dată în istoria ONU, statele sale membre au refuzat Rusiei dreptul de a administra justiţia în numele lor la Curtea Internaţională de Justiţie”, a postat el pe Twitter.

Liderul de la Kiev a adăugat că ”lumea vede cine distruge dreptul internaţional în loc să îl protejeze”. Acesta i-a felicitat, totodată, pe cei care au fost aleşi în funcţia de judecători, printre care și reprezentantul României, Bogdan Aurescu.

”Felicitări reprezentanţilor Australiei, Mexicului, României, Africii de Sud şi Statelor Unite pentru că au obţinut voturi pentru CIJ atât în cadrul Consiliului de Securitate, cât şi în cadrul Adunării Generale”, a transmis Zelenski.

CIJ este principalul organ judiciar al ONU

Amintim că joi, pe data de 9 noiembrie, Bogdan Aurescu a fost ales în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție, fiind primul român care îndeplinește această funcție.

Curtea Internaţională de Justiţie are sediul la Haga și este principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Este cea mai prestigioasă şi respectată instanţă internaţională. Toţi membrii ONU sunt părţi la Statutul Curţii. CIJ fost înfiinţată în anul 1945, în baza Cartei ONU.

CIJ este alcătuită din 15 judecători permanenţi, aleşi pe termen de 9 ani. Aceștia au posibilitatea de a fi realeşi, dintre persoanele care se bucură de cea mai înaltă consideraţie morală şi care îndeplinesc condiţiile cerute pentru exercitarea în ţările lor de origine a celor mai înalte funcţii judiciare, sau care sunt jurişti având o competenţă recunoscută în domeniul dreptului internaţional.

Cei 15 judecători sunt aleși astfel încât să se asigure reprezentarea principalelor forme de civilizaţie şi principalelor sisteme juridice ale lumii.