Înainte de criză, pe această piaţă se rulau anual circa 100 mil. euro din vânzări, însă acum investitorii care au mizat pe aceste proiecte au un stoc de apartamente de circa 185 mil. euro pe care nu îl pot valorifica. Dintr-un număr total de circa 14.500 de apartamente construite în ansambluri rezidenţiale în ultimii zece ani, circa 5.000 de unităţi sunt încă disponibile la vânzare, reprezentând circa 35% din livrările efectuate, potrivit statisticilor DTZ Echinox.
Apartamentele de lux au o pondere de circa 15% în oferta existentă în acest moment pe piaţă.
„Un stoc nevândut de 800 de apartamente de lux pentru piaţa bucureşteană e prea mult şi nu cred că vor fi absorbite de piaţă prea curând. Cu banii pe care îi dai pe o astfel de locuinţă îţi poţi cumpăra o vilă cu şapte camere în Pipera, cu tot cu teren. Cei care cumpără asemenea locuinţe nu le cumpără ca să locuiască, ci ca investiţie, iar în această perioadă oamenii cu bani circulă mult în afară şi observă că e mai avantajos să faci o astfel de investiţie pe Costa del Sol, în Grecia sau SUA“, explică Asher Lax, directorul de vânzări al Adama, companie care a dezvoltat ansamblul de lux Evocasa Slecta, din care au fost vândute în ultimii doi ani doar nouă apartamente.
Soluţia închirierii
Ritmul slab al vânzărilor i-a determinat pe mulţi investitori să apeleze la varianta închirierii, însă şi aici oferta depăşeşte cu mult cererea din piaţă. Circa 100 de familii cu bani (expaţii) vin şi pleacă din România în fiecare an şi ar putea deveni chiriaşii acestor apartamente. Rulajul din chirii pe care îl pot asigura aceştia se ridică la peste 3,2 mil. euro anual.
„Am mai vândut şi în acest an, dar nu într-un ritm foarte susţinut, mai bine merge partea de închirieri. Am vândut câte un apartament pe lună în 2011 şi suntem mulţumiţi, date fiind condiţiile pieţei. La închiriat avem 20 de unităţi. Un apartament cu două camere, cu servicii de curăţenie incluse şi cu loc de parcare se închiriază cu 1.100 euro/lună. Am mai scăzut chiria de la 1.500 de euro/lună pentru a mai atrage clienţi“, a menţionat Edward Popescu, proprietarul Monte Carol Palace, ce cuprinde 111 apartamente.
Şi totuşi se mai construiesc
Într-un asemenea climat, controversatul om de afaceri Gabriel Popoviciu a început luna aceasta construcţia a încă 100 de vile de lux în proiectul Băneasa şi se laudă că a vândut deja două penthouse-uri în valoare totală de 960.000 euro. Decizia acestuia vine după ce a finalizat şi vândut în totalitate prima fază a proiectului, care cuprinde 221 de locuinţe. „Am început de câteva zile construcţia primelor două blocuri din cele şapte câte cuprinde faza a doua a proiectului.
Vânzările nu au început oficial, dar am vândut în cercul de cunoscuţi două penthouse-uri de 400 mp cu 1.200 euro/mp. Sunt cumpărate pentru locuire, nu ca investiţie. Acum ţintim mai mult segmentul celor care au nevoie de spaţiu locativ, deoarece ponderea celor care vor să facă investiţii imobiliare s-a redus substanţial“, a comentat Alin Negulescu, directorul de vânzări al Băneasa Rezidenţial. Reprezentantul companiei a mai spus că, până la finalizarea acestei etape, adică peste un an şi jumătate, vor să vândă toate vilele, iar dacă până atunci mai rămân nevândute unele unităţi ia în calcul şi varianta închirierii.
Prețuri neschimbate
Proprietarii apartamentelor de lux scoase pe piaţă avansează un preţ mediu de 260.000 de euro pentru fiecare apartament în parte. Din stocul total, peste 20 sunt penthouse-uri cu suprafeţe generoase şi preţuri ce depăşesc un milion de euro.
„În prima jumătate a anului interesul pentru acest segment al pieţei a mai crescut şi am văzut chiar vânzări medii de un apartament pe lună pe proiect în câteva cazuri. Sigur că încă mai sunt proiecte care nu vând la fel de bine, mai ales din cauza preţurilor în continuare foarte mari“, a subliniat Daniela Marin, consultant în cadrul Colliers International. Dacă anul trecut cumpărătorii alocau pentru achiziţia unor apartamente de lux bugete care cu greu depăşeau pragul de 500.000 euro, anul acesta s-au încheiat şi tranzacţii cu preţuri cuprinse între 500.000 şi 1 mil. euro, potrivit DTZ Echinox.
„Anul acesta am vândut 11 apartamente şi suntem mulţumiţi de acest ritm. La noi vânzările sunt date de valoare, nu de volum. Acordul cu UniCredit nu constituie o presiune financiară care să ne determine să facem discounturi, cum sunt alte cazuri. Produsele de lux îşi păstrează valoarea indiferent de condiţiile economice“, a menţionat Tamara Marinescu, country manager Alia, companie spaniolă care a finalizat anul trecut un ansamblu de lux cu 124 de unităţi locative.

Top oferte de lux

Locul 1. Apartament cu patru camere şi terasă, în suprafaţă de 240 mp, situat la etajul şase (ultimul) într-un imobil din Herăstrău, finalizat în 2008. Preţul solicitat: 1,9 mil. euro.

Locul 2. Apartament cu patru camere, bucătărie, trei băi şi două terase, în suprafaţă de 230 mp, amplasat la primul etaj al unui imobil din cartierul Primăverii. Preţul solicitat: 1,5 mil. euro.

Locul 3. Apartament cu patru camere, bucătărie, trei băi şi trei terase, în suprafaţă de 177 mp, localizat la etajul întâi al unui bloc cu patru etaje. Preţul solicitat: 1 mil. euro.

Locul 4. Apartament în InCity Residences, la etajul 15, compus din trei camere, trei băi, bucătărie şi două balcoane cu terasă de 30 mp. Preţul solicitat: 950.000 euro.

Locul 5. Un penthouse din zona Domenii, în suprafaţă de 350 mp, format din cinci camere, bucătărie, două băi şi o terasă, cu acces direct la lift. Preţul solicitat: 900.000 euro.

SURSA: imobiliare.ro