Potrivit ministrului, de anul viitor salarizarea personalului medical va fi, pentru prima dată, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europeană.

"Sistemul public de sănătate trebuie să ţină pasul cu grila de salarizare pentru personalul medical, dar şi cu infrastructura medicală disponibilă în sistemul privat. Mulţi dintre români nu îşi permit să se trateze în mediul privat. Nici nu ar trebui să fie nevoiţi să o facă. Plata contribuţiilor la asigurările de sănătate le garantează accesul la serviciile medicale de care au nevoie. Sistemul public de sănătate trebuie să fie nu numai principalul furnizor de servicii medicale pentru români, dar şi principalul furnizor de calitate. Am făcut deja paşi importanţi pentru a corecta o parte din deficienţele sistemul public. Din 2018, salarizarea personalului medical va fi, pentru prima dată, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europeană. Creşteri semnificative au avut loc şi în acest an", a spus ministrul.

Bodog a precizat că dotarea spitalelor cu aparatură modernă reprezintă o prioritate, fiind livrate până în prezent echipamente de anestezie, radioterapie şi de diagnostic imagistic de ultimă generaţie în foarte multe dintre spitalele care nu dispuneau de aceste tehnologii.

"Vom continua politica de achiziţii de echipamente moderne până când absolut toate spitalele judeţene, regionale şi universitare vor avea dotările de care pacienţii noştri au nevoie", a mai susţinut demnitarul.

El a citat o analiză care arată că sistemul public de sănătate a pierdut 5.000 de medici din 1997 până în prezent, în timp ce peste 21.000 de medici au intrat în sistemul privat.

"Astfel, peste 35.000 de medici şi 80.000 de asistenţi medicali activau în sistemul public în 2016. Cifrele pentru sectorul privat arată că aici activează peste 21.000 medici şi 42.000 de asistenţi medicali. La hemoragia personalului din sectorul public au contribuit atât migraţia tinerilor doctori peste hotare, cât şi părăsirea sistemului de stat de profesionişti pentru mediul privat", a mai declarat ministrul.