Executivul îşi angajează răspunderea asupra proiectului legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proiectului de lege privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice.
“De 20 ani nici un Guvern nu a reuşit să vină în faţa Parlamentului cu un proiect de lege care să reglementeze pe termen lung salarizarea bugetarilor. Proiectul de lege prezentat de noi a realizat o simplificare a legislaţiei şi am impus o singură lege”, a spus Boc.
El a explicat că legea aplicabilă din 2011 prevede o creştere a salariilor bugetarilor cu 15% faţă de cele încasate în octombrie 2010.
“Cel mai important mesaj pentru personalul plătit din fonduri publice, căruia i se adresează Legea privind salarizarea, pe care Guvernul îşi asumă răspunderea este că va beneficia, anul viitor, de o majorare cu 15% în raport cu salariul din luna octombrie. Am reglementat introducerea sporurilor în salariul de bază şi am stabilit că munca suplimentară se va compensa cu timp liber”, a arătat Boc.
El a mai arătat că, dacă anul 2010 a fost cel al constrângerilor bugetare, “anul 2011 va fi al dezvoltării, al creşterii economice şi al consolidării reformelor structurale ale statului, iar legea salarizării personalului plătit din fonduri publice, ocupă un loc extrem de important în cadrul acestora”.
Premierul a precizat că în bugetul pe 2011 sunt prevăzute 39 miliarde lei pentru 1,290 milioane bugetari.
“Să nu vindem iluzii. Să spunem clar ce poate România să facă pentru a pregăti  creşterea economică şi pentru a consolida reformele structurale. Să cheltuim atât cât producem, cât îşi permite România, iar  banii pe care îi împrumutăm să îi îndreptăm spre investiţii. Încet, dar sigur, ţara se îndreaptă spre un sistem bazat pe creştere economică, pe creşterea numărului locurilor de muncă, mai puţin pe consum şi împrumut , aşa cum s-a întâmplat în 2007 şi 20008”, a precizat Boc.
UPDATE: Opoziţia se pregăteşte să depună moţiune de cenzură
Este posibil ca opoziţia să depună în cursul zilei de marţi o moţiune de cenzură cu privire la procedura de asumare a răspunderii Guvernului pe Legea salarizării unitare, a spus preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
“În ceea ce priveşte procedura angajată de premier astăzi, pe tema noii legi a salarizării, există indicii că opoziţia va propune o moţiune de cenzură comună, probabil azi. Dacă aşa se va întâmpla, anticipăm dezbaterea moţiunii de cenzură lunea viitoare (20 decembrie n.r.)”, a declarat Geoană.