El a precizat că pentru 2011 România se va încadra în ţinta de deficit bugetar de 4,4% şi va realiza un procent de creştere economică de 1,5%.
Boc a prezentat partenerilor sociali strategia de dezvoltare socio-economică din perspectiva proiectului de buget pentru 2012 şi a execuţiei bugetare pentru 2011, în cadrul primei reuniunii a Consiliului Tripartit.
Astfel, el a spus că Guvernul va modifica schemele de ajutor de stat, ajutor de minimis şi de acordare a garanţiilor guvernamentale pentru creşterea accesului la creditare a mediului privat.
Şeful Executivului a menţionat că proiectul bugetului pentru 2012, aflat în etapă finală de realizare, este o construcţie bugetară prudentă care va continua politica de investiţii susţinută de Guvern.
„România, alături de Polonia, este statul cu cea mai mare alocare bugetară pentru investiţii din Uniunea Europeană. Pentru 2011, fondurile bugetare alocate investiţiilor au fost cu 10% mai mari decât în 2008. În 2012 vom continua susţinerea politicii de investiţii şi locuri de muncă, acesta fiind firul roşu al acţiunii noastre guvernamentale. Este singura rezonabilă şi credibilă în plan european”, a afirmat premierul.
Prioritizare a investiţiilor
În acest sens, primul-ministru a menţionat că pentru 2012 bugetul este construit pe un deficit de cel mult 3% potrivit criteriilor ESA, având în vedere că România este în procedură de deficit excesiv  ca urmare a deficitului bugetar din 2008. Pentru 2011 România se va încadra în ţinta de deficit bugetar de 4,4% şi va realiza un procent de creştere economică de 1,5%.
De asemenea, primul-ministru a precizat că va exista o prioritizare a investiţiilor publice, care se va reflecta în proiectul bugetului pentru 2012 în sensul că, pentru prima dată, în proiectul de buget vor fi menţionate obiectivele de investiţii care vor fi finanţate, nu numai suma globală. Un criteriu important avut în vedere la prioritizarea investiţiilor va fi menţinerea şi crearea de locuri de muncă pentru români.
O altă componentă importantă a proiectului de buget va viza asigurarea cofinanţării pentru proiectele pe fonduri europene, în condiţiile în care în România se află în derulare proiecte în valoare totală de 14 miliarde de euro, deşi rambursările nu sunt la un volum satisfăcător.
O alternativă de finanţare a unor proiecte este mecanismul parteneriatului public-privat, având în vedere că legislaţia în acest domeniu a fost finalizată, a menţionat primul-ministru.
Se regândesc schemele de ajutor de stat
Reprezentanţii patronatelor au abordat tema creşterii accesului la creditare a mediului privat. În acest sens, primul-ministru a precizat că la nivelul Guvernului se regândesc schemele de ajutor de stat, ajutor de minimis şi de acordare a garanţiilor guvernamentale, pentru 2012, astfel încât să îmbunătăţească accesul mediului privat la creditare, inclusiv pentru IMM-uri.
De asemenea, la nivelul Guvernului se caută soluţii pentru simplificarea mecanismelor de plată.
În cadrul întrevederii, reprezentanţii sindicatelor au adus în discuţie politica fiscală a Executivului. În acest sens, primul-ministru a arătat că este deschis analizării politicii fiscale în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, însă a precizat că rămâne adeptul unei politici care să menţină stabilitatea macroeconomică.
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a prezentat o propunere de Regulament de organizare a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, document care va fi adoptat după validarea din partea partenerilor sociali.
La reuniunea  de la Palatul Victoria au participat reprezentanţi ai Guvernului, patronatelor şi sindicatelor.