Tulburările de alimentație cresc riscul de depresie, al tulburărilor de anxietate, obsesiv compulsive, precum și abuzul de substanțe, arată WEF pe site-ul său.

Puțini oameni caută ajutor pentru astfel de tulburări, dar creșterea gradului de conștientizare poate ajuta la eliminarea stigmatizării, încurajând oamenii să primească asistență. Tulburările de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă, bulimia nervoasă și tulburarea de alimentație excesivă pot pune viața în pericol.

Aceste afecțiuni sunt tot mai des întâlnite în special în rândul adolescentelor. Peste 100.000 de canadieni cu vârsta de peste 15 ani sunt diagnosticați, anual, cu o tulburare de alimentație. Debutul tulburării apare de obicei la vârste cuprinse între 14 și 19 ani. De fapt, tulburările de alimentație sunt a treia cea mai frecventă boală cronică în rândul adolescenților.

Cauze și factori de risc

Cel mai mare factor de risc pentru tulburările de alimentație este sexul. Tulburările de alimentație apar și de zece ori mai des la femei decât la bărbați. Cu toate acestea, factorii genetici, biologici, psihologici și culturali contribuie din plin la tulburările de alimentație.

Genetica

Anumit gene au fost legate de anorexie și bulimie, iar studiile sugerează că tulburările de alimentație sunt boli genetice ereditare. Oamenii au mai multe șanse de a moșteni o tulburare de alimentație dacă mama lor a fost expusă la factori de stres sau la complicații cu puțin timp înainte sau după naștere.

Factori biologici

Factorii biologici, cum ar fi anomaliile în structura creierului, pot provoca tulburări de alimentație. Tulburările de dezvoltare, precum autismul sau ADHD, afectează o cincime dintre persoanele cu anorexie. Tulburări de dispoziție precum depresia sau anxietatea sunt asociate cu tulburarea de alimentație excesivă și bulimia.

Factori psihologici

Tulburările de alimentație sunt mai frecvente la persoanele care au tulburări obsesiv compulsive și anxietate. Oamenii cu emoții negative și cu o stimă de sine foarte scăzută sunt mai expuși riscului de tulburări de alimentație.

Anorexia are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate bolile psihiatrice

Tulburările de alimentație sunt cronice și afectează capacitatea cuiva de a funcționa. Aceste tulburări cresc riscul de depresie, de anxietate, de tulburări obsesiv compulsive, abuz de substanțe și de obezitate.

În plus, persoanele cu tulburări de alimentație au și de șase ori mai multe șanse de a muri, decât populația generală, și de cinci ori mai multe șanse de a încerca să se sinucidă. De fapt, anorexia are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate bolile psihiatrice: aproximativ 10% dintre persoanele cu anorexie mor în decurs de zece ani de la apariția acesteia. Tulburările de alimentație pot avea consecințe mai târziu în viață din cauza efectelor lor asupra sistemului osos, a sistemului reproducător și a creierului.