Boala de care suferă toată lumea. Gastroenterologul Iulia Simionov a vorbit la Antena 3 despre colonul iritabil, o boală de care toată lumea poate suferi, indiferent de vârstă. Medicul a precizat că această boală este greu de depistat pentru că prezintă simptome ce pot fi prezente și în alte afecțiuni.

”Este o afecțiune greu de depistat, pentru că este o afecțiune cu un diagnostic de excludere. Practic, simptomele sunt atât de polimorfe și pot fi prezente în atât de multe afecțiuni, încât trebuie să excluzi, mai întâi, afecțiuni organice severe și să rămâi la diagnosticul de intestin iritabil, care este, de fapt, o tulburare funcțională. Nu sunt întâlnite funcționări organice în pereții sau structura tubului digestiv.”, spune Iulia Simionov.

Aceasta a mai declarat că boala este extrem de frecventă și că fieare am suferit manifestări sugestive pentru sindromul de intestin iritabil.

”Este constituită din niște tulburări de contractilitate ale intestinului. Boala este extrem de frecventă! Cred că fiecare dintre noi putem să găsim, la un moment dat, în antecedentele noastre mai mult sau mai puțin depărtate, niște manifestări sugestive pentru sindromul de intestin iritabil. Cine nu a avut dureri abdominale înainte de un examen? Sau balonare?”, spunea medicul.

Boala de care suferă toată lumea. Ce simptome are

Iulia Simionov a precizat și care sunt simptomele colonului iritabil, precizând că acestea se manifestă doar în timpul zilei. Dacă simptomele se manifestă și în timpul nopții, atunci este vorba despre o altă boală, mai serioasă.

”Deci, dureri abdominale, balonare, tulburări de tranzit, diaree, constipație, alternanța lor. Ce este important, este prezența manifestărilor exclusiv diurnă. Deci pacientul nu se trezește noaptea din somn din cauza acestor dureri. În general, la orice boală, prezența simptomelor nocturne arată că e vorba de o boală mai serioasă, de o boală organică.

Tulburările funcționale, din care face parte și tulburarea de intestin iritabil, sunt tipice cu simptome exclusiv diurne și foarte influențate de situațiile psihice stresante. Există un stres negativ dar există și un stres pozitiv, de oboseală, de anxietate”, a povestit Iulia Simionov la Antena 3.

Boala de care suferă toată lumea. Nu provoacă deces

Medicul a mai precizat că se poate trăi fără nicio problemă cu această afecțiune dacă este ținută sub control și subliniază că nu se moare din sindromul de instestin iritabil.

”Trăim cu această afecțiune până la 95 de ani și jumătate, ea este neplăcută, dar nu se moare din sindromul de intestin iritabil. Aceasta afectează calitatea vieții, dar există multiple remedii care calmează simptomatologia.

Modificarea stilului de viață, fie și pe perioade scurte, pentru că sunt persoane care au tulburări de felul acesta, dar care încetează pe timpul vacanței, de exemplu.

Ne mai liniștim, se mai diminuează stresul legat de obligațiile zilnice, există și aceste medicamente cu așa zise calmante ușoare, care, prin diminuarea senzației de anxietate, pot să dea și diminuarea simptomatologiei digestive”, a mai spus medicul.

Alimentele foarte procesate agravează boala

Iulia Simionov a precizat că boala poate apărea la orice vârstă și că alimentele foarte procesate agravează boala. Ea mai spune că organismul uman nu este determinat genetic să consume alimente atât de procesate.

”Este legată și de alimentația aceasta, cu alimente foarte procesate, atât de dragi copiilor noștri, de modificările de la nivelul microbiotei intestinale, a florei digestive, care se resimte după ce consumăm în exces sau foarte procesat. Că practic noi nu suntem determinați genetic să consumăm alimente atât de procesate. Probabil că bunicii și străbunicii noștri nu aveau atât de mult intestin iritabil, pentru că nu existau atâtea fastfood-uri și tentații. Moderația este cuvântul cheie!”, a concluzionat medicul gastroenterolog.

Sursă foto: Dreamstime