Studiile anterioare au asociat depresia cu un risc crescut de demență, însă concluziile au fost contestate, deoarece depresia, care apare la sfârșitul vieții, poate fi un simptom al demenței, spun autorii studiului de la Universitatea din California San Francisco.

Descoperirile publicate în ”Journal Alzheimer Disease” au implicat proiecții statistice în rândul a 15.000 de participanți cu vârste cuprinse între 20 și 89 de ani, din trei grupe de vârstă: vârstă adultă tânără, vârstă mijlocie și adulți mai în vârstă, potrivit Foxnews.

Cercetătorii au descoperit o creștere cu 73% a șanselor de afectare cognitivă la aproximativ 6.000 de participanți mai în vârstă, care au avut simptome depresive mai mari la vârsta adultă și o probabilitate de 43% pentru cei cu depresie la sfârșitul vieții.

Ce spun studiile

”Descoperirile noastre evidențiază importanța expunerilor la unele momente ale vieții și sugerează că vârsta adultă timpurie poate fi un moment critic pentru modificarea factorilor de risc, cum ar fi depresia și demența, se arată în studiu.

În general, am constatat că, cu cît simptomele depresive sunt mai mari, cu atît funcțiile cognitive sunt mai scazute și cu atît ratele de declin sunt mai rapide, spun autorii studiului. S-a constatat și că adulții mai în vârstă au simptome depresive moderate sau ridicate la vârsta adultă timpurie, experimentând o scădere a funcțiilor cognitive peste 10 ani.