Prezentă în judeţul Vaslui, Anca Boagiu a afirmat că, în ceea ce priveşte implementarea unor contracte, în prezent este "o debandadă care trebuie oprită".

"Noi obligăm toţi constructorii, prin noile contracte, să aibă grafice de execuţie cu şase termene intermediare. Nerespectarea unuia dintre ele atrage după sine o penalizare de 500.000 de euro, iar pentru fiecare zi de întârziere o suplimentare de 0,1% pe zi din valoarea contractului. În momentul în care se ajunge la o valoare de 15% din contract, atunci acesta se reziliază. Ştiu că nu a plăcut acest lucru, nici rezilierile care au fost până acum şi nici penalităţile pe care le-am aplicat, de 40 de milioane de euro în ultimele zile pentru constructorii de drumuri şi încă 24 de milioane de euro pentru firma care execută reabilitarea căii ferate de pe Valea Prahovei. Nu place nimănui, dar debandada din implementarea contractelor pe construcţii de drumuri, căi ferate şi căi navale în România trebuie să se oprească", a afirmat Anca Boagiu.

Ea a subliniat că toţi constructorii care nu sunt serioşi pot părăsi oricând ţara.

"Cine nu vrea să muncească în România, există un aeroport cu un terminal nou, frumos, în formă de vioară. Îi însoţim cu servicii de protocol, le asigurăm şi bilete la business class şi îi rugăm frumos să plece în ţările de unde au venit, cu penalităţile aferente. Dacă vin cu un pedigree care îi califică în momentul în care semnează contractul cu noi, atunci să îl menţină şi în România", a spus Boagiu.

Ministrul Transporturilor a efectuat sâmbătă o vizită în judeţul Vaslui, ocazie cu care a inspectat lucrările de pe şantierul de reabilitare a DN 24 Galaţi – Vaslui – Crasna, declarându-se mulţumită de modul în care decurg lucrările.

Autoritatea de management pentru Programul Operaţional Sectorial ‘Transport’ şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA au semnat, anul trecut, contractul de finanţare pentru proiectul "Reabilitare DN 24, limită de judeţ Galaţi – Vaslui – Crasna şi DN 24B, Crasna – Albiţa", care are ca obiectiv reabilitarea a 94,718 km de drum naţional.

Proiectul are un buget total de 633.057.728 de lei, din care 370.639.510 lei constituie finanţare nerambursabilă acordată de Comisia Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională, restul sumei fiind asigurată de la bugetul de stat.
SURSA: Agerpres