Ministerul de Finanţe a trimis un comunicat de presă prin care anunţă că cinci miliarde de euro din tranşa de împrumut primită de la FMI va fi achitată de BNR din venituri proprii. Informarea a fost trimisă ca răspuns la declaraţia liberalului Bogdan Olteanu care susţinea că împrumutul va fi plătit de cetăţeni.

În comunicatul ministerului e precizează că „prima tranşă a împrumutului de la FMI, în sumă de 5 miliarde euro, a fost contractată de către Banca Naţională a României, pentru susţinerea balanţei de plăţi. Acest împrumut nu reprezintă datorie publică potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr 64/2007 privind datoria publică, rambursarea urmând să fie efectuată din sursele proprii ale BNR . Prima tranşă de la Fondul Monetar Internaţional a avut ca destinaţie consolidarea rezervelor valutare ale ţării iar fondurile respective au jucat un rol important în reducerea rezervelor minime obligatorii în valută ale băncilor româneşti, ajutând la crearea de lichidităţi corespunzătoare în piaţa monetară”

După calculul făcut de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu, fiecare român cu loc de muncă ar suporta 1.800 de euro pentru cele nouă miliarde de euro din prima tranşă. De asemenea, el a precizat că „într-un singur an de guvernare, în anul 2009, până acum cabinetul Boc a îndatorat România mai mult decât a fost îndatorată după 19 ani de guvernări democratice. Astfel, s-a ajuns la începutul lui august ca România să fi împrumutat 15 miliarde şi jumătate de euro, peste 63 de miliarde de lei. E posibil ca, până la sfârşitul anului, cu titlurile ce vor fi emise de Ministerul de Finanţe, Guvernul Boc să depăşească înspăimântătorul plafon de 20 de miliarde de euro de împrumuturi într-un singur an. Toate aceste sume vor fi plătite de români. Termenele de plată sunt puse în special în anii 2012-2014, fiind înţelept calculate astfel încât un următor guvern, o următoare legislatură să fie cele care suportă aceste costuri”.

În replică, Finanţele punctează că la data de 30 iunie 2009, datoria publica a României era în creştere cu 1,5 % faţă de finele lui 2008, la circa 14 miliarde lei, până la nivelul de 23,3% în PIB, în condiţiile unei contracţii economice estimate la 8 – 8,5% pentru anul 2009 şi a unui deficit bugetar de 7,3% din PIB.