BNR a anunțat că va introduce de vineri, 21 august, kuna croată în lista de valute urmărite zilnic în raport cu leul românesc. Kuna este moneda națională a Croației, stat ex-Iugoslavia care a aderat la Uniunea Europeană în iulie 2013 și care are în plan să treacă destul de repede și la moneda europeană, plan care prevede ca peste aproximativ trei să fie parte a uniunii monetare.

Kuna a fost prima oară moneda Croației la începutul secolului trecut și a fost în circulație până în 1945 când a fost înlocuită cu dinarul Iugoslav. După destrămarea fostei Iugoslavia, croații au revenit la kună în 1994, cu un curs de schimb de 1.000 dinari pentru o kuna. noua monedă a fost de la bun început legată de marca germană, având un curs de schimb relativ fix. Când marca a fost înlocuită cu euro, kuna a continuat raportarea la cursul acesteia.

De altfel, cursul de schimb euro/kună este relativ stabil în ultimii zece ani, raportul variind între un minim de 7,1 kuna pe euro și un maxim de 7,7 kuna pe euro, adică o volatilitate foarte redusă. În prezent, cursul se află la 7,56 kuna pe eur, ceea ce ar însemna că un leu este egal cu 1,7 – 1,8 kuna.