PIB-ul estimat pentru anul viitor „nu are cum să asigure aceste creșteri salariale”, a spus Adrian Vasilescu, citat de digi24.ro.

Cine spune contrariul nu știe nimic despre PIB, a adăugat consilieriul guvernatorului, precizând că România trebuie „să țină cu dinții” de ținta de deficit bugetar de 3%.

Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că o abordare populistă şi electorală a politicii salariale riscă să pună în pericol adoptarea de către viitorul Guvern şi Parlament a unei legi a salarizării unitare.

"Practic, o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză în spate şi fără o dezbatere publică pe acest subiect, riscă din nou, aşa cum s-a mai întâmplat, să pună în pericol pentru Guvernul şi Parlamentul care vin, oricare ar fi, să adopte şi să aplice o politică a salarizării unitare, care să pună pe baze sănătoase întreg sistemul de salarizare", a spus Cioloş, referitor la legea de modificare a OUG 20 de către Parlament prin care s-au votat majorări salariale în Educaţie şi Sănătate.

Premierul a mai susţinut că pentru actualul Executiv este esenţială corectarea unor inechităţi din sistemul bugetar, care au rezultat tocmai în urma unor decizii luate înainte de alegeri.

"Dincolo de măririle ca atare, ceea ce pentru noi este esenţial este corectarea unor inechităţi care persistă în sistem de ani de zile şi care au fost adâncite tocmai datorită acestui mod de abordare a politicii salariale pe picior, înainte de alegeri, când se aruncă în ochii salariaţilor câteva procente de creşteri salariale. Unele dintre ele chiar nu s-au mai aplicat – ţineţi minte de salarizarea în Educaţie, (creştere – n.r.) cu 50% şi acolo s-a plusat, care dă mai mult şi nu s-a aplicat tocmai pentru că nu a fost această analiză responsabilă. Pentru mine, a guverna responsabil şi a guverna cu bun simţ înseamnă a ţine cont de toate lucrurile acestea şi a-ţi pune întrebările acestea înainte de a lua aceste decizii pentru a putea dovedi oamenilor că te gândeşti la ei şi nu te gândeşti doar la voturile pe care ei ţi le pot da într-un anumit context", a apreciat prim-ministrul.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, luni, Ordonanța 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevăd majorări salariale în Educație și Sănătate în medie cu 15%.

Au votat "pentru" 184 de deputați, iar unul nu și-a exprimat votul.

Deputații din Comisiile de buget și de muncă au aprobat, săptămâna trecută, un amendament referitor la sistemul sanitar, care prevede că, "începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază'', și nu la cel din 2009.

Un alt amendament adoptat prevede că, "începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței".

Majorarea salarială de 15% se va aplica și personalului din inspectoratele școlare, în această categorie fiind inclus personalul administrativ.

De asemenea, angajaților din sistemul de asistență socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputații din Comisiile de muncă și de buget au aprobat și un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Începând cu aceeași dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene, a municipiului București și din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești se stabilește de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul CNAS, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al președintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menționat mai sus se aprobă prin ordin al președintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

AGERPRES