Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 6,06%
Datele furnizate de Banca Națională a României (BNR) indică faptul că indicele ROBOR la trei luni, utilizat pentru stabilirea dobânzilor variabile la creditele exprimate în lei, a înregistrat o scădere la 6,06% în ziua de luni. Această valoare vine după o perioadă în care indicele a stagnat la 6,07% timp de mai multe zile consecutive.
La debutul anului trecut, indicele se stabilizase la 3,02%. Până în luna martie 2023, acesta urcase la 4,25%. În ceea ce privește ROBOR-ul la trei luni în ianuarie 2022, acesta era de 3,02%, iar la începutul anului 2021, atingea 1,98%.
Trendul ascendent al indicelui a debutat în 24 februarie. S-a întâmplat odată cu declanșarea războiului între Rusia și Ucraina. În acea zi, indicele a înregistrat o creștere de la 3,56%, înregistrată pe 23 februarie 2022, când se situa la 3,61%.
A scăzut și indicele ROBOR la şase luni (6,08% de la 6,09%)
ROBOR la șase luni, utilizat pentru determinarea dobânzilor la împrumuturile ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat o ușoară descreștere la 6,08%, față de nivelul anterior de 6,09%.
ROBOR-ul pe durata a 12 luni, ce indică dobânda achitată pentru creditele în lei obținute de băncile comerciale de la alte instituții financiare pentru un interval de un an, a înregistrat, de asemenea, o mică descreștere la 6,09%, comparativ cu nivelul precedent de 6,10%, potrivit BNR.
ROBOR este media dobânzilor la care instituțiile financiare din România își acordă împrumuturi reciproc, exprimate în moneda națională, leu.
ROBOR este supus influenței unui spectru divers de factori, cu accent pe politica monetară a Băncii Naționale a României, nivelul lichidității din piață, ratele inflației și direcția politicii fiscale.
Începând din primăvara anului 2019, pentru împrumuturile retail noi, contractate în moneda națională, a fost implementată o referință nouă. Este vorba despre Indicele de Referință Trimestrial pentru Creditele de Consum (IRCC), înlocuind astfel ROBOR-ul.
Ce este IRCC
Indicele de Referință Trimestrial pentru Creditele de Consum (IRCC) este un indicator financiar utilizat în România pentru ajustarea dobânzilor la creditele de consum. A fost introdus ca urmare a implementării Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
IRCC este calculat trimestrial și reflectă media ponderată a ratelor medii ale dobânzilor la creditele în lei acordate populației de către instituțiile de credit, în funcție de perioada de rambursare și volumul creditului.
Acest indice este utilizat pentru a actualiza dobânzile la creditele de consum în lei, ceea ce înseamnă că ratele de dobândă plătite variază în funcție de evoluția IRCC în timp. Astfel, persoanele care împrumută pot fi afectate de creșterea sau scăderea IRCC-ului în perioadele de ajustare a dobânzilor.
IRCC este un instrument important în piața creditelor de consum din România, având un impact direct asupra costurilor creditelor și asupra plăților lunare efectuate de împrumutați. Este monitorizat de către bănci și de către persoanele care dețin sau solicită credite de consum în lei.