Cheltuielile de capital vor continua să scadă în acest an în România, accentuând tensiunile de pe piaţa muncii şi afectând consumul într-o perioadă în care cererea internă rămâne la niveluri slabe din cauza recesiunii şi dificultăţilor de pe piaţa de credit, potrivit unei analize a BNP Paribas.

Criza creditelor din România a fost „de departe” cea mai severă din Europa Centrală şi de Est, afectând puternic investiţiile, notează analiştii celei mai mari bănci franceze.

Astfel, deşi creşterea economică va reveni în acest an cu mai mult de şapte puncte procentuale, cererea internă va râmâne la niveluri de depresie.

BNP Paribas estimează că Produsul Intern Brut (PIB) al României va înregistra o creştere modestă de 0,5% în acest an, dar se va majora cu 2,5% în 2011, respectiv cu 2,9% în 2012, anul în care România trebuie să-şi reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, reglementat în Uniunea Europeană.

Astfel, deficitul bugetar se va restrânge la 6,8% în acest an, respectiv la 5,2% în 2011, estimează analiştii BNP, însă va fi de 5,1% în 2012, în continuare cu mult peste limita acceptată de UE.

Rata anuală a inflaţiei va coborî în 2010 la 3,4%, potrivit previziunilor instituţiei de credit, care se plasează sub obiectivul indicativ al BNR, de 3,5%, însă în intervalul de plus/minus un punct procentual ţintit de banca centrală.

Deficitul de cont curent ar urma să scadă în acest an la 3,1% din PIB, iar rata cursului de schimb valutar se va plasa, la sfârşitul acestui an, la 4,2 lei/euro, anticipează BNP Paribas.

SURSA: Mediafax