La o săptămână după ce cea mai mare companie energetică privată din China a făcut o înțelegere pentru o parte din Rosneft PJSC, aceasta a fost considerată un posibil investitor într-o afacere din Rusia din domeniul metalelor și energiei și în zona de liber schimb din Portul Poti la Marea Neagră din Georgia.

Afacerea Rosneft a adus compania CEFC în centrul atenției, transformând-o dintr-un conglomerat obscur axat în principal pe fosta Uniune Sovietică și pe Europa de Est într-un actor vizibil pe scena energetică mondială, alături de companii precum Glencore Plc. Această metamorfoză rapidă sporește curiozitatea legată de originile companiei, cât de apropiată este de guvern și cum finanțează expansiunea.

„Este surprinzător, deoarece această companie puțin cunoscută a putut face tranzacții de mare amploare care sunt în general apanajul companiilor energetice de stat,” a afirmat Laban Yu, responsabil acțiuni petrol și gaze în cadrul Jefferies Group LLC din Hong Kong. „Mulți nu au mai auzit de ea și nu știu de unde provin fondurile pentru aceste achiziții”.

La început, în 2002, CEFC a fost o mică companie comercială, care a achiziționat active inclusiv de depozitare, terminale, rafinării și câmpuri petroliere, precum și unități financiare. Acum, afacerea Rosneft reprezintă cea mai mare achiziție petrolieră externă a Chinei după preluarea de către Cnooc Ltd. a companiei Canada’s Nexen Inc. în valoare de 15 miliarde USD anunțată în 2012, conform datelor colectate de Bloomberg. În declarația sa cu privire la achiziție, CEFC s-a descris ca cea mai mare companie petrolieră și de gaz din sectorul privat din țară, cu 50.000 de angajați și venituri de peste 40 miliarde USD.

Compania chineză are în vedere achiziția unei participații de 75% în zona industrială liberă Poti, a declarat Giorgi Gakharia, ministrul economiei din Georgia, într-un interviu acordat miercuri, în Tbilisi. Gakharia a afirmat că intenționează să călătorească în China cândva săptămâna viitoare în vederea semnării unei înțelegeri pentru zona portului, care include industria chimică și siderurgică și industria ușoară.

Noul Drum al Mătăsii

 

Între timp, En+ Group Ltd., firma din domeniul energetic și al metalelor controlată de miliardarul rus  Oleg Deripaska, consideră CEFC un posibil investitor fundamental pentru o ofertă publică inițială, care se are în vedere, afirmă două persoane cu cunoștințe în domeniu.

CEFC a refuzat să comenteze.

Mai activă în afara Chinei decât acasă, CEFC a urmat eforturile președintelui Xi Jinping în sensul stimulării investițiilor și construirii unei rute comerciale între China, Asia și Europa, cunoscută sub numele de inițiativa „Noului Drum al Mătăsii” (Belt and Road), odată cu încurajarea întreprinderilor private de către guvern. Oficialii companiei au vizitat Rusia alături de președintele Xi, în luna iulie.

În același timp, punându-se accentul pe energie, compania ar putea să nu fie afectată de recenta limitare a investițiilor externe „iraționale” — o campanie care a pus sub supraveghere companii precum HNA Group Co., Fosun International Ltd., Anbang Insurance Group Co. și Dalian Wanda Group Co. Autoritățile de reglementare includ explorarea petrolieră și minieră în categoria industriilor încurajate pentru investiții.

Activele petroliere

Președintele CEFC, Ye Jianming, a declarat revistei Fortune anul trecut că societatea a cumpărat la licitație primele sale active petroliere pentru tranzacționare, deținute altădată de Lai Changxing, care a fugit în Canada în 1999 pentru a evita acuzații de contrabandă și care este închis acum pe viață în China. În interviul acordat revistei Fortune, Ye a negat că ar avea legături cu forțele armate ale țării. Acesta este, de asemenea, cel mai mare acționar al CEFC International Ltd., o unitate de comercializare a petrolului care figurează în Singapore, conform ultimului său raport anual.

Ye continuă să adauge holdinguri în Africa, Europa — inclusiv o fabrică de bere și o echipă de fotbal în Republica Cehă — în Asia Centrală, Orientul Mijlociu și acum, în Rusia. În februarie, CEFC a semnat un acord cu Abu Dhabi National Oil Co. pentru o participație într-o companie onshore care include gigantul de stat China National Petroleum Corp., precum și marii operatori petrolieri BP Plc și Total SA. În martie, acesta a fost de acord să achiziționeze o participație în brokerul american Cowen Group Inc.