Blockbuster, cea mai mare companie de închiriere a filmelor la nivel mondial, s-a declarat, joi, în stare de faliment, în condiţiile în care nu s-a adaptat la modelul tehnologiei online promovat de concurenţi precum Netflix.

Compania are active de 1,02 miliarde de dolari şi datorii de 1,46 miliarde de dolari, potrivit cererii prin care solicită protecţia legii falimentelor, depusă la un tribunal din New York.

Blockbuster a încheiat un acord cu un grup de deţinători de obligaţiuni, privind reorganizarea companiei şi şi-a asigurat un împrumut de 125 milioane de dolari pentru finanţarea operaţiunilor.

„Pentru a proteja valoarea brandului creat în ultimele trei decenii, Blockbuster intenţionează să se restructureze pentru a dezvolta operaţiunile digitale spre care se îndreaptă companiile concurente şi industria de profil”, se arată în documentele depuse.

Vânzările Blockbuster, cu sediul central în Dallas, care deţine circa 3.000 de magazine în SUA, au scăzut în ultimii ani, în timp ce Netflix s-a dezvoltat prin închirierea online a filmelor, iar Coinstar a plasat automate pentru DVD-uri în supermarketuri.

Cel mai mare creditor al Blockbuster este Twentieth Century Fox Home Entertainment, cu 21,6 milioane dolari, urmată de Warner Home Video, cu 19 milioane dolari şi Sony Pictures Home Entertainment cu 13,3 milioane dolari.

Miliardarul Carl Icahn a cumpărat circa o treime din obligaţiunile Blockbuster pe 17 septembrie şi lucrează la un plan de reorganizare a companiei cu principalii creditori, potrivit unor persoane apropiate situaţiei.

Compania anticipează că, după ieşirea din faliment, singura datorie care va rămâne va fi împrumutul de 125 milioane de dolari.

Activităţile Blockbuster vor decurge normal în perioada procedurilor de faliment.

SURSA: Mediafax