Reuniunea de miercuri a miniştrilor de Finanţe a fost oprită după o oră, participanţii afirmând că liderii eleni trebuie mai întâi să cadă de acord cu reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI asupra măsurilor necesare. Şi această întâlnire a fost însă întreruptă joi dimineaţă, cele două părţi afirmând că se vor întâlni din nou în cursul zilei în speranţa unui acord.

Ministrul finlandez de Finanţe a spus că el şi omologii săi din zona euro se vor reuni din nou joi după-amiază, pentru a discuta dacă şi când poate primi Grecia fondurile necesare.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de sprijin de 240 de miliarde de euro care expiră pe 30 iunie. În lipsa ajutorului, autorităţile de la Atena nu vor putea plăti FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente la sfârşitul lunii.

Incapacitatea de a-şi respecta obligaţiile financiare către creditorii internaţionali, FMI şi guvernele zonei euro ar putea obliga Grecia să iasă din zona euro.

Potrivit unui document obţinut miercuri de Wall Street Journal, există încă diferenţe majore între Grecia şi creditori, legate de soluţiile de revenire la sănătate financiară şi reducere a datoriilor care se apropie de 180% din PIB.

Documentul, o versiune detaliată a propunerilor de rreformă ale Greciei, include observaţiile creditorilor. Aceştia cer reducerea majorărilor de taxe impuse companiilor şi dublarea reducerii cheltuielilor pentru apărare. Creditorii vor şi venituri mai mari din taxa pe vânzări şi reducerea beneficiilor din pensii, în loc de creşterea contribuţiilor.

Negociatorii au un timp limitat la dispoziţie pentru eliminarea diferenţelor. Parlamentul elen trebuie să aprobe măsurile, cel mai devreme weekend-ul viitor, înainte ca Atena să poată primi noi fonduri.

Tsipras a atacat solicitările creditorilor, afirmând pe Twitter că atâta timp cât Grecia introduce măsuri care permit respectarea ţintelor bugetare creditorii ar trebui să le accepte.

Indicele Stoxx Europe 600 este în declin cu 0,5%, iar ASE al bursei din Atena cu 0,7%, continuând evoluţia negativă înregistrată miercuri.


Te-ar putea interesa și: