Proiectul de buget al Capitalei a fost respins pentru a treia oară

Proiectul de buget al Municipiului București pentru anul 2024 a fost respins pentru a treia oară de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Cu un rezultat de 17 voturi „pentru”, 23 de abțineri și un vot „împotrivă”, proiectul de buget nu a reușit să obțină majoritatea necesară pentru a fi adoptat.

Această a treia respingere vine după ce au fost respinse anterior două amendamente susținute de primarul Capitalei, Nicușor Dan, precum și amendamentele susținute de grupul PNL și de cel al PSD.

Principalul punct de dispută a rămas subvențiile pentru termoficare și transportul public, care nu au fost prevăzute integral în proiectul de buget. Grupul PNL a cerut ca aceste subvenții să fie incluse în totalitate, susținând că este esențial să se asigure finanțarea completă a acestor servicii esențiale pentru locuitorii Capitalei.

În actuala formă de buget, sunt prevăzute doar două miliarde de lei, în condițiile în care sumele vor urca până la sfârșitul anului la trei miliarde. Edilul general, Nicușor Dan, a menționat că o situație similară a existat și în anii 2021 și 2022, când bugetul inițial a fost suplimentat cu câte un miliard de lei, ulterior, pentru subvenții.

Nicușor Dan făcea anterior apel la responsabilitate

Liderul grupului USR din CGMB, Valentin Necula, a explicat că Municipalitatea așteaptă o confirmare de la Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale pentru refinanțarea unui credit în valoare de 265 de milioane de lei. Primarul general, Nicușor Dan, a subliniat importanța acestei finanțări, menționând că ar permite reducerea sumelor discutate în bugetul actual.

„Din ce ne-a transmis primarul general, de vineri deja, aşteaptă să primească o confirmare de la CAÎL pentru o finanţare de 265 de milioane de lei pe care ar trebui să o introducă în buget imediat ce are această confirmare. (…) Pentru buget, domnul primar a anunţat săptămâna trecută că există nişte finanţări pe care le aşteaptă pentru a reduce acele sume de care se tot discută public. Una dintre ele este aceasta refinanţare pentru un credit pe care îl avem aprobat în trecut. În momentul în care vine, se amendează bugetul pentru a prinde şi acei bani”, a precizat reprezentantul USR, potrivit Agerpres.

Nicușor Dan a lansat un apel la responsabilitate și a subliniat că bugetul trebuie să reflecte nu doar subvențiile, ci și investițiile necesare pentru proiectele municipale. Edilul general a exprimat încrederea că veniturile suplimentare estimate la 1,8 miliarde de lei vor putea acoperi nevoile municipiului și vor permite finanțarea proiectelor de dezvoltare urbană.