'Nu există niciun motiv, exceptând-o pe doamna Boagiu, care este la reuniunea Partidului Popular European, extrem de importantă, de la Oslo, unde Partidul Naţional Liberal a fost primit cu drepturi depline în PPE ca succesor al Partidului Democrat Liberal şi este cu domnul europarlamentar Buşoi la Oslo, în rest nu există niciun fel de motivare şi lucrul ăsta îl vom discuta foarte serios faţă de absenţa colegilor noştri. Dar pe de altă parte, să lăsăm ipocrizia la o parte. Nu noi am votat împotriva cererii DNA, noi toţi am votat la vedere pentru susţinerea cererii DNA şi alături de noi au mai fost şi alţi parlamentari ieri, de la 53, până la urmă s-a ajuns la 66 de voturi', a declarat Blaga miercuri la RFI.

Referitor la eventuale sancţiuni pentru senatorii PNL care au absentat de la vot, copreşedintele liberal a afirmat că astfel de lucruri trebuie discutate întotdeauna în interiorul partidului.

'Eu cred că va trebui să luăm măsuri, pentru că astfel de voturi, cum este şi cel pentru moţiunea de cenzură pe care o vom depune, sunt extrem de importante în economia politică. Nu văd ce ar fi avut ei mai important de făcut decât să fie în plenul Senatului', a adăugat Vasile Blaga.

Pe de altă parte, liderul liberal a anunţat că votul în cazul Şova va fi contestat la Curtea Constituţională, apreciind că acesta n-ar fi trebuit să aibă loc a doua oară.

'A reuşit Senatul, datorită PSD-ului, să se mai facă încă o dată de râs, dacă mai era nevoie, pentru că se pare că domnul Şova este tabu pentru domnul Ponta şi pentru PSD. În primul rând că votul nu ar fi trebuit să aibă loc. Dacă ne uităm cu atenţie în dispozitivul motivaţiei Curţii Constituţionale, acolo se vorbeşte de reinterpretarea votului de acum nouă săptămâni, când în majoritate senatorii s-au pronunţat pentru încuviinţarea arestării (…). O să contestăm din nou votul de ieri, de data asta la Curtea Constituţională, să vedem ce mai face Partidul Social Democrat în situaţia asta. (…) Noi suntem convinşi că din nou vom câştiga la Curtea Constituţională', a susţinut Blaga.

În opinia sa, premierul Victor Ponta se teme de o eventuală arestare a lui Dan Şova, întrucât 'probabil au foarte multe lucruri de împărţit împreună'. Copreşedintele PNL a arătat că Senatul nu se pronunţă pentru arestarea lui Şova, ci doar se pronunţă asupra unei cereri venite de la Parchet.

'Eu nu spun că Şova trebuie arestat. Nimeni nu se poate pronunţa şi nimeni din Senat nu se pronunţă într-un fel sau altul. Noi nu ne pronunţăm pentru arestarea domnului Şova, noi nu facem justiţie în Parlament, asta se face că nu înţelege PSD. (…) Noi spunem doar că trebuie încuviinţată cererea Parchetului ca în cazul oricărui alt cetăţean, pentru că vedem în ce situaţie dezastruoasă este imaginea Parlamentului tocmai datorită unor astfel de acţiuni', a mai declarat Vasile Blaga.

Cererea ministrului Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului social-democrat Dan Şova a fost respinsă marţi de Senat, după reluarea votului în urma deciziei CCR care a declarat neconstituţională hotărârea Camerei Superioare a Parlamentului privind votul exprimat în 25 martie în acest caz.

Senatorii s-au pronunţat prin vot secret cu bile, în favoarea cererii fiind exprimate 66 de voturi şi 72 – împotriva încuviinţării cererii ministrului Justiţiei. Două voturi au fost anulate. AGERPRES


Te-ar putea interesa și: