Portofoliul Immofinanz, evaluat la 573 mil. euro, este concentrat cu precădere în Germania (70%), dar are active şi în Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Rusia. Grupul american Blackstone a licitat agresiv pentru achiziţia de active cu scopul de a-şi mări platforma de spaţii logistice, pe care se aşteaptă să o vândă în 2016, potrivit Bloomberg. Achiziţia portofoliului Immofinanz va însemna şi intrarea Blackstone în România, piaţă pe care a vizat-o în ultimii ani mai mult pe zona de credite neperformante. Blackstone rămăsese, alături de Lone Star Funds, în cursa pentru achiziţia portofoliului de credite neperformante al BCR, în valoare de 2,7 mld. euro, însă banca a decis să anuleze procedurile de vânzare.

Competiţia acerbă de pe sectorul industrial i-a determinat şi pe austriecii de la Immofinanz să-şi lichideze întregul portofoliu de proprietăţi de pe acest segment de piaţă şi să se concentreze exclusiv pe sectorul de birouri şi retail. Compania a început luna trecută procesul de vânzare al acestor proiecte. În România deţine trei parcuri logistice funcţionale în Ploieşti, Timişoara şi Pantelimon, evaluate la 22,6 mil. euro, şi peste 110 hectare de teren dedicat construcţiilor industriale în mai multe oraşe din ţară.

Întregul portofoliu de proprietăţi logistice scos la vânzare de austrieci dispune de o suprafaţă închiriabilă de un milion de metri pătraţi şi reprezintă 8% din întregul portofoliu imobiliar al companiei. După vânzare, portofoliul Immofinanz va fi împărţit în felul următor: 48,8% retail, 43,7% birouri şi 7,5% altele (terenuri). Fondurile obţinute din vânzarea acestor active vor fi investite în noi achiziţii şi în dezvoltarea proiectelor companiei pe sectorul de retail şi birouri.

Ce vinde Immofinanz în România

Cele trei parcuri logistice pe care austriecii le deţin în Ploieşti, Timişoara şi Pantelimon sunt evaluate la 22,6 mil. euro şi au o suprafaţă închiriabilă totală de 52.341 mp. Rata de ocupare a acestora este de 95,3%. Recent, Immofinanz a anunţat că va dubla suprafaţa parcului logistic Log.Iq Ploieşti până în februarie 2016, după ce a semnat un contract de extindere cu proprietarul reţelei de magazine de proximitate Profi.

Immofinanz deţine la Ploieşti un teren de 38 hectare pe care a fost dezvoltată din 2008 o clădire logistică cu o suprafaţă închiriabilă de 15.000 mp, ocupată integral din 2013 de Profi Rom Food. Austriecii au prelungit acum contractul cu Profi pentru încă cinci ani, iar retailerul a optat pentru extinderea suprafeţei cu încă circa 12.000 mp. În urma acestui contract, dezvoltatorul a decis să extindă parcul logistic cu încă 15.000 mp, până la circa 30.000 mp.

În Timişoara, compania deţine un proiect logistic împărţit în două etape de dezvoltare. Pe un teren de 43.000 mp a fost construită în 2008 o hală cu o suprafaţă închiriabilă de 20.000 mp care ocupă 18.500 mp din lot, iar un alt teren de 70.000 mp este disponibil pentru dezvoltări viitoare. Posibilitatea de extindere la Timişoara este de 39.200 mp.

În Pantelimon, cu acces la Şoseaua de Centură, compania mai deţine proiectul Nord Est Logistic Park cu o suprafaţă închiriabilă de 17.500 mp, construit tot în 2008. Clădirea este localizată pe un teren de 11 hectare unde se mai pot construi încă 25.000 mp.

Pe lângă cele trei proiecte, Immofinanz a început de curând lucrările de construcţie a două hale logistice în Mogoşoaia. Cele două clădiri vor avea o suprafaţă de 40.000 mp şi vor fi finalizate în primul trimestru din 2016, în urma unor investiţii de 32 mil. euro. Parcul din Mogoşoaia poate fi extins până la 140.000 mp, cu investiţii de 62 mil. euro.

În plus, Compania mai deţine circa 20 hectare de teren în nordul oraşului Braşov destinat unui proiect logistic cu o suprafaţă totală de 62.000 mp. Lotul este conectat la apă şi electricitate, iar gazul şi canalizarea sunt la limita proprietăţii. Austriecii mai au un teren de 17 hectare în Şura Mică Industrial Park de lângă Sibiu. Lotul este folosit acum ca teren agricol, însă permite dezvoltarea unui proiect logistic cu o suprafaţă de peste 94.000 mp.