Datele au fost estimate de ShopperTrak şi se referă la vânzările retail excluzând comerţul online, transmite Bloomberg

Vânzările de Ziua Recunoştinţei şi Black Friday reprezintă un bun indicator al evoluţiei comerţulu cu amănuntul în perioada sărbătorilor de iarnă şi în ultimul trimestru al anului.

Compania de cercetare estimează că vânzările retail din SUA vor creşte cu 2,4% în perioada sărbătorilor de iarnă, cel mai slab avans de la recesiunea din 2009.

Potrivit analiştilor, evoluţia slabă a fost cauzată în princpal de disciplina consumatorilor. Mulţi clienţi au venit în magazine bine informaţi şi pregătiţi să cumpere rapid produsul necesar sau preferat, rezistând impulsului de a face alte cumpărături.

Grupul de lobby National Retail Federation estimează că nunărul americanilor care au intrat în weekendul prelungit de Ziua Recunoştinţei cu intenţia de a face cumpărături, pe internet sau în magazine, a scăzut la 140 milioane în acest an, cu 7 milioane mai puţin faţă de anul trecut.

Aproximativ 65% dintre americani spun că trăiesc de la un salariu la altul, faţă de 61% anul trecut, principala cauză fiind că puterea de cumpărare a fost erodată de creşterea preţurilor, potrivit unui studiu al Booz & Co.