Black Friday 2022. Mare atenție de unde faceți cumpărăturile. Poliția Română avertizează cu privire la posibilele fraude

Cu ocazia Black Friday 2022, Poliția Română a trimis un comunicat de presă în care arată că cele mai întâlnite fraude din mediul online sunt vânzările fictive, acestea fiind reprezentate de anunțuri de vânzare online.

În acest mod, oamenii transferă sumele de bani solicitate, însă nu primesc produsul pentru care au plătit, deoarece acesta nu a fost trimis niciodată.

”Dacă efectuaţi cumpărături online, este recomandat să nu trimiteţi banii în avans. Folosiţi un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului). Înainte de a face achiziţii online, verificaţi cu atenţie sursa de comercializare. Cumpăraţi bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerţ online pe care le cunoaşteţi sau pe care le-aţi mai folosit şi verificaţi recenziile comerciantului, înainte de a achiziţiona produsul”, arată Poliția Română.

De asemenea, instituția mai spune că este necesar să păstrăm mereu documentele referitoare la plățile pe care le-am efectuat în mediul online.

În plus, Poliția Română ne mai spune să fim atenți și la email-urile pe care le primim și care, deși par oficiale, au fost modificate.

”Cumpărătorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de societăţi sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime”, mai arată Poliția Română.

Black Friday 2022. Trebuie să fim atenți la linkurile pe care le primim în anumite emailuri

În același comunicat de presă, Poliția Română spune că trebuie să acordăm o atenție sporită și mailurilor care conțin diverse linkuri, deoarece acestea pot duce către pagini false de internet, iar atunci când introducem numele de utilizator și parola, există riscul să se instaleze un malware.

”Mare atenţie la mail-urile care conţin link/link-uri. În conţinutul email-urilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username şi parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware”, mai spune Poliția Română.

Instituția atrage atenția și cu privire la conexiunea de internet pe care o folosim, subliniind că aceasta ar trebui să fie a noastră.

”Atunci când navigaţi pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată”, spune Poliția Română.

Black Friday. Recomandări pentru a ne ține departe de fraude

Pe lângă recomandările precizate anterior, Poliția Română a mai spus că trebuie să evităm să transmitem ”prin telefon sau alte dispozitive informaţii referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului), precum şi date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate”.

”Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale”, se arată în comunicatul de presă.

Poliția Română mai spune că ”în momentul în care cumpăraţi bunuri de la persoane fizice, cereţi documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător”.

Nu în ultimul rând, ”pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu, salvaţi sau tipăriţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării”.