Bitcoin scade ușor după un record istoric, dar rămâne la un nivel dublu față de anul trecut
Bitcoin s-a tranzacționat marți în jur de 116.000 de dolari, după ce a scăzut puțin de la un record de peste 123.000 de dolari – cel mai mare preț atins vreodată. Chiar și cu această mică scădere, valoarea Bitcoin este aproape dublă față de acum un an.
De data asta, creșterea nu este cauzată de entuziasmul oamenilor obișnuiți sau de acțiuni populare pe internet. Creșterea vine dintr-o cerere serioasă și stabilă, din schimbările economice globale și din faptul că marile firme de pe Wall Street investesc masiv în Bitcoin, lucru vizibil chiar acum.
Bitcoin a început din nou să se miște în același ritm cu Nasdaq
Bitcoin a început din nou să se miște în același ritm cu Nasdaq.
După o perioadă în care ETF-urile au făcut ca bitcoin să evolueze diferit, acum prețul a reintrat în sincron cu acțiunile din sectorul tech. Luni, Nasdaq a atins un nou record, ceea ce a ajutat și alte criptomonede, cum ar fi ether, solana și XRP, să crească.
Săptămâna Crypto
Săptămâna aceasta, Congresul SUA a numit perioada „Săptămâna Crypto” și are pe listă trei legi importante legate de criptomonede.
Printre ele se află o propunere care împarte responsabilitatea pentru supravegherea criptomonedelor între două autorități (SEC și CFTC), reguli noi pentru stablecoins și o lege care ar interzice lansarea unei monede digitale de către banca centrală a SUA. Chiar dacă niciuna dintre legi nu vizează direct bitcoin, mesajul e clar: guvernul american începe să facă reguli clare pentru lumea crypto, iar instituțiile financiare se pregătesc pentru aceste schimbări.
Legea Clarity ar oferi CFTC (Comisia pentru tranzacționarea mărfurilor) mai multă putere asupra criptomonedelor care sunt tratate ca mărfuri, cum ar fi bitcoin (și poate și ether). Această lege ar ajuta brokerii să lucreze legal cu criptomonede și ar putea ușura accesul firmelor mari la finanțele descentralizate, fără birocrație.
Bitcoin, un activ important la nivel global
Săptămâna trecută, fondurile de investiții din SUA care cumpără direct bitcoin (numite ETF-uri spot) au atras 2,7 miliarde de dolari.
Doar într-o singură zi au primit 1,3 miliarde — a doua cea mai mare sumă intrată vreodată într-o zi.
Fondul iShares Bitcoin de la BlackRock deține acum aproape 90 de miliarde de dolari și este deja în top 20 cele mai mari fonduri din SUA.
În total, aceste ETF-uri americane au ajuns să administreze peste 153 de miliarde de dolari — iar acum 18 luni aveau zero. Această cerere mare face ca oferta de bitcoin să fie mai mică și întărește ideea că bitcoin este un activ important la nivel global.
Fonduri de stat, companii mari și consultanți financiari investesc în această criptomonedă într-un ritm record. De fapt, firmele listate la bursă dețin acum bitcoin în valoare de 91 de miliarde de dolari — cu 23% mai mult decât în trimestrul trecut.
Donald Trump vrea să cumpere bitcoin de 2,5 miliarde de dolari
Companii ca GameStop și Trump Media urmează exemplul lui Michael Saylor și tratează bitcoinul ca o rezervă de valoare. Firma președintelui Donald Trump a anunțat că vrea să cumpere bitcoin de 2,5 miliarde de dolari.
Între timp, unele firme care nu aveau activitate sunt transformate în companii care țin bitcoin, prin fuziuni susținute de investitori mari precum SoftBank și Cantor Fitzgerald. Apar și noi jucători, cum este ProCap, care a strâns peste 750 de milioane de dolari și vrea să ajungă la 1 miliard în bitcoin. Aceste firme se listează rapid la bursă prin SPAC-uri, iar unii spun că se formează o „bulă” a stocării.
Și factorii tehnici ajută la creșterea bitcoinului. În iunie, au expirat multe opțiuni de tranzacționare, ceea ce a redus presiunea de vânzare. Cei care au pariat că prețul va scădea între 110.000 și 120.000 de dolari au fost forțați să cumpere înapoi, ceea ce a dus la o creștere rapidă (short squeeze). Contractele futures au ajuns la un nou record de peste 88 de miliarde de dolari, semn că instituțiile mari au încredere în continuare. Și Ethereum este aproape de un maxim istoric din acest punct de vedere.