În ciuda volatilităţii extreme cauzate de Covid-19 în ultimii doi ani, miliardarii lumii și-au văzut averile crescând și mai mult. Potrivit The Guardian, de la începutul pandemiei, cei mai bogați zece oameni din lume și-au dublat averea globală la 1,5 miliarde de dolari, ca urmare a creșterii prețurilor acțiunilor și proprietăților.

În acest fel, a crescut decalajul dintre bogați și săraci, arată cel mai recent raport al organizaţiei Oxfam.

Oxfam, o confederație de organizații caritabile care se concentrează pe atenuarea sărăciei globale, susține că averea celor mai bogați zece oameni ai planetei a crescut, de la 700 de miliarde de dolari la 1,5 miliarde de dolari, cu o rată medie de 1,3 miliarde de dolari pe zi.

Raportul Oxfam vine înaintea unui mini-summit virtual al liderilor mondiali, care se desfășoară sub auspiciile Forumului Economic Mondial.

Averea miliardarilor a crescut mai mult în timpul pandemiei decât în ​​ultimii 14 ani

Potrivit Oxfam, averea miliardarilor a crescut mai mult în timpul pandemiei decât în ​​ultimii 14 ani, când economia mondială a suferit cea mai gravă recesiune, după Marea Criză Economică din 1929.

Oxfam a numit această inegalitate drept „violență economică”, susținând că ea contribuie direct la moartea a 21.000 de persoane în fiecare zi din cauza lipsei de acces la asistență medicală, a foametei și schimbărilor climatice.

Pandemia a aruncat 160 de milioane de oameni în sărăcie

Pandemia a aruncat 160 de milioane de oameni în sărăcie, a adăugat organizația, subliniind că minoritățile etnice non-albe și femeile au suportat cel mai mari consecințe, pe măsură ce inegalitatea a crescut.

De asemenea, Oxfam estimează că, până în anul 2030, 3,3 miliarde de oameni vor trăi cu mai puţin de 5,50 dolari pe zi.

Organizaţia a precizat că veniturile a 99% din populaţia lumii s-au redus din martie 2020 până în octombrie 2021, în condiţiile în care Elon Musk, fondatorul Tesla, şi ceilalţi nouă cei mai bogaţi miliardari s-au îmbogăţit la un loc cu 1,3 miliarde de dolari pe zi.

Ponderea averii globale a celor mai bogați oameni a crescut într-un ritm record

Raportul vine după un studiu din decembrie 2021, care a constatat că, în timpul pandemiei, ponderea averii globale a celor mai bogați oameni din lume a crescut într-un ritm record.

Organizația și-a bazat calculele pe cele mai actualizate și mai cuprinzătoare surse de date, folosind topul miliardarilor din 2021 întocmit de revista americană Forbes.

Cine sunt cei mai bogați zece oameni ai planetei

Conform revistei, cei mai bogați zece oameni din lume sunt șeful Tesla și SpaceX, Elon Musk, Jeff Bezos de la Amazon, fondatorii Google – Larry Page și Sergey Brin, Mark Zuckerberg de la Facebook, foștii directori executivi Microsoft, Bill Gates și Steve Ballmer, fostul CEO Oracle, Larry Ellison, investitorul american Warren Buffet și șeful grupului francez LVMH, Bernard Arnault.

Oxfam cere guvernelor să impună un impozit unic de 99% pe câştigurile de pe urma COVID-19, în condițiile în care pandemia a împins peste 100 de milioane de oameni sub pragul sărăciei, iar super-bogaţii au beneficiat de stimulente oferite de guvernele din întreaga lume pentru a atenua impactul virusului.