Președintele Joe Biden l-a numit miercuri pe președintele rus Vladimir Putin „criminal de război”, în timp ce Rusia își intensifică atacul asupra Ucrainei.

„Cred că este un criminal de război”, a declarat Biden în fața reporterilor după declarațiile de la Casa Albă, potrivit CNN.

Schimbare față de poziția inițială a administrației Biden

Declarația lui Biden reflectă o schimbare față de poziția anterioară a administrației acestuia. Oficialii, inclusiv Biden, se abțineau anterior să spună că în Ucraina se comit crime de război, citând investigațiile în curs de desfășurare pentru a stabili dacă acest termen poate fi folosit.

Dar oficialii au fost clari în privința faptului că sunt de părere că se comit atrocități și că țintirea intenționată a civililor ar constitui crime de război.

„Remarcile președintelui vorbesc de la sine”, a declarat ulterior secretarul de presă Jen Psaki. Ea a spus că Biden a „vorbit din inimă”. De asemenea, ea a precizat că ancheta de la Departamentul de Stat privind crimele de război este încă în desfășurare.

Curtea Penală Internațională, anchetează deja acuzațiile de crime de război

Precizăm că, Biden a spus inițial „nu” când a fost întrebat dacă Putin este un criminal de război, dar s-a întors imediat la un grup de reporteri pentru a clarifica ce fusese întrebat. Când a fost întrebat din nou dacă Putin este un criminal de război, el a răspuns afirmativ.

Chiar și înainte de atacul asupra Ucrainei, Biden îl catalogase pe Putin drept „ucigaș”, dar descrierea drept „criminal de război” reprezintă o nouă escaladare. SUA l-a sancționat deja personal pe Putin pentru atacul asupra Ucrainei, o măsură rară împotriva unui șef de stat în exercițiu.

În același timp, Curtea Penală Internațională, cu sediul la Haga, a deschis o anchetă privind acuzațiile de crime de război comise de „orice parte” în Ucraina.

Peste 3 milioane de ucraineni au fugit din țară din cauza războiului

Între timp în Ucraina, aproximativ 7 % din populație a părăsit țara devastată de război. Potrivit ultimelor cifre ale Agenției ONU pentru refugiați, 3,1 milioane de refugiați au părăsit Ucraina, care avea o populație de 44 de milioane de locuitori înainte de război, potrivit Financial Times.

Polonia a primit cei mai mulți refugiați, cu 1,9 milioane de persoane care au căutat refugiu în țara vecină. Moldova a primit 344.000, iar Ungaria 273.000. Alte 156.000 au emigrat în Rusia, dintre care 50.000 din regiunile Donețk și Luhansk, care au plecat între 21 și 23 februarie.

În prima săptămână, peste 1 milion de refugiați au fugit din Ucraina, a precizat agenția ONU pentru refugiați. Organizația estimează că nu mai puțin de 4 milioane de persoane ar putea părăsi în total Ucraina.