Pentru 2016, BERD estimează că economia românească va înregistra un avans de 3,2%, unul din cele mai ridicate ritmuri de creştere din Europa emergentă.

'Recentele şi aşteptatele reduceri de dobândă, posibile graţie scăderii inflaţiei datorită reducerii preţurilor la energie şi alimente, vor continua să stimuleze cererea internă în 2015 şi 2016. Cheltuielile guvernamentale sunt aşteptate să crească pentru a absorbi mai multe fonduri de la UE. O creştere mai puternică în zona euro ar putea stimula exporturile României în perioada următoare, ceea ce va menţine creşterea economică la 3% în 2015 şi la 3,2% în 2016, unul din cele mai ridicate ritmuri de creştere din Europa emergentă' se arată în cele mai recente estimări ale BERD.

În ceea ce priveşte inflaţia medie anuală în România, BERD estimează că aceasta va rămâne la nivelul de 0,5% în 2015, pe fondul reducerii TVA la produse alimentare în luna iunie, precum şi al estimărilor inflaţioniste reduse şi al preţurile reduse la materii prime.

La nivelul tuturor celor 35 de state în care activează BERD, instituţia financiară prognozează o stagnare economică în 2015 urmată de o expansiune de doar 1,4% în 2016. Însă această cifră ascunde diferenţe regionale semnificative.'Există loc de optimism în special în ţările cu legături puternice cu zona euro. Însă recesiunea din Rusia este o sursă de îngrijorare pentru multe alte economii', a declarat economistul şef al BERD, Hans Peter Lankes.

Produsul intern brut al României a crescut cu 1,6% în termeni reali în primul trimestru din acest an faţă de trimestru IV din 2014, iar comparativ cu perioada similară a anului trecut a înregistrat un avans cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor semnal publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit Programului de Convergenţă 2015 – 2018, publicat la sfârşitul lunii aprilie a acestui an pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, economia României va creşte cu 3,2% în 2015, ca urmare a contribuţiei pozitive a cererii interne, iar în 2018 va ajunge la un ritm de creştere de 4%.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană (CE) şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind creşterea economică a României în 2015 până la 2,8%, faţă de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.

SURSA: Agerpres