Ați ales deja cu atenție cele mai bune soiuri de lavandă pe care să le plantați pentru a avea o grădină parfumată? Cu siguranță, unii vor să crească lavandă, pentru a avea acces pe tot parcursul anului la florile sale frumoase și atât de parfumate.

Dar știți cum și când trebuie să recoltați lavanda din grădină?

Urmați acest ghid, publicat de BHG, pentru recoltarea și uscarea lavandei și a obține cea mai bună recoltă.

Când e bine să recoltați lavanda

Lavanda este asociată, adesea, cu parfumul său aparte și culoarea vie. Câmpurile cu lavandă au devenit populare în ultima vreme, această plantă fiind din ce în ce mai folosită atât cu rol decorativ, dar și pentru proprietățile sale. Cronometrați recoltarea lavandei în funcție de modul în care doriți să utilizați planta. Dacă doriți să faceți mănunchiuri uscate de lavandă, recoltați-o la începutul sezonului, când primele flori se deschid pe plantă. Când sunt necesari muguri cu aspect curat, pentru gătit sau pentru proiecte de artizanat, recoltați lavanda înainte ca florile să se deschidă și să devină maro.

Când se recoltează pentru ceai

Pentru a recolta lavandă destinată ceaiului, culegeți florile înainte de a se deschide complet. Când doriți să faceți un buchet proaspăt de lavandă, recoltați tulpinile când aproximativ jumătate din flori sunt deschise (mugurii suplimentari vor înflori după ce tulpinile sunt tăiate). Pentru a recolta lavandă pentru ulei esențial, așteptați până când majoritatea florilor s-au deschis. Recoltați lavanda într-o zi însorită, după ce roua dimineții a trecut. Nicio parte a plantei nu trebuie expusă la ploaie în decurs de 24 de ore înainte de a fi culeasă. Recoltarea lavandei, când este umedă, sporește șansele ca ciupercile să le putrezească tulpinile. De aceea, este esențial ca recoltarea lavandei să înceapă numai când planta e complet uscată.

Cum se recoltează lavanda pentru gătit

Pentru a face prăjituri, limonadă sau alte delicii cu infuzie de lavandă, lavanda englezească (Lavandula angustifolia) este cea mai bună de cultivat în scopuri culinare. Soiurile culinare de L. angustifolia, precum „Hidcote Blue”, „Buena Vista”, „Melissa”, „Betty’s Blue”, „Folgate”, „Royal Velvet” și „Munstead”, au un conținut scăzut de camfor, fiind cultivate și procesate într-un mod sănătos, cât mai comestibil. Recoltați levănțica pentru a o găti chiar înainte de deschiderea florilor și asigurați-vă că uscați mugurii înainte de a o folosi. Ignorați frunzele, pentru că au aromă de medicamente și nu sunt recomandate pentru gătit.

Cum se usucă lavanda

Cel mai bun mod de a usca levănțica este să atârnați mănunchiuri de un lanț sau de o frânghie, cu capul în jos, într-o cameră întunecată, caldă, uscată și bine aerisită. Această metodă de uscare păstrează culoarea bobocilor și ajută la prevenirea creșterii mucegaiului. Este important să lăsați aerul să circule când uscați levănțica. Un simplu ventilator poate ajuta la circulația aerului în spațiile de uscare. În funcție de condițiile de uscare, poate fi nevoie de până la șase săptămâni până la uscarea pachetelor. Veți ști când o tulpină este complet uscată dacă se rupe când e îndoită.

Beneficiile lavandei

Uleiul de lavandă are proprietăți antiseptice și anti-inflamatorii și poate contribui la vindecarea leziunilor minore sau a înțepăturilor de insecte. În plus, lavanda poate fi folosită pentru a ameliora anxietatea, insomnia, stările depresive și de neliniște. Ceaiul de lavandă poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive, stărilor de greață, vărsăturilor, flatulenței, durerilor abdominale. Lavanda poate ușura disconfortul stomacului, reduce balonarea și elimină crampele. Totodată, lavanda poate fi folosită și pentru a ameliora durerile de cap, de dinți sau entorsele.