Spanacul (sau Spinacia oleracea) este o plantă cu flori verzi care aparține familiei Amaranthaceae, originară din Asia de Vest. Are frunze strălucitoare, cu aspect vibrant, care nu sunt doar atrăgătoare, ci și foarte hrănitoare. Cercetări recente au demonstrat că frunzele de spanac au concentrații foarte mari de vitamina C, potrivit Huffington Post.

Spanacul este o sursă bogată de minerale, vitamine și fitonutrienți. Este benefic pentru o serie de procese vitale și de aceea este bine să nu lipsească din alimentație, mai ales primăvara, când apare.

Ce conține spanacul

Potrivit Serviciului de Cercetare Agricolă al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, spanacul conține:

27 de calorii
30 miligrame de calciu
24 miligrame de magneziu
81 de grame de fier
86 de grame de proteine
167 miligrame de potasiu
58 de miligrame de acid folic
2813 UI de vitamina A

Majoritatea caloriilor spanacului provine din proteine.

Conține mai mult poasiu decât o banană

În plus, spanacul este una dintre cele mai mari surse de potasiu. Dacă o banană conține 539 mg de potasiu, o farfurie de spanac gătit are 839 mg de potasiu.

Spanacul este o sursă uimitoare de fier non-hem ( care provine din surse vegetale și se absoarbe doar în proporție de 2-15%), alături de ouă, ton și linte. Se știe că lipsa de fier poate afecta grav organismul.

De asemenea, spanacul conține fibre, vitamina K, tiamină și fosfor. Este, de asemenea, una dintre cele mai mari surse de magneziu alimentar, extrem de necesară pentru metabolismul energetic, menținerea ritmului inimii, tensiunii arteriale, funcției musculare și pentru un sistem imunitar sănătos.

Beneficiile pentru sănătate

Spanacul este un superaliment bogat în numeroși nutrienți, dar cu conținut scăzut de calorii. Dieta cu spanac este esențială pentru sănătatea oaselor, părului și pielii, aducând organismului fier, proteine, minerale și vitamine. Iată câteva dintre cele mai mari beneficii pentru sănătate ale acestei legume cu frunze verzi:

Poate combate apariția cancerului

Toate legumele cu frunze verzi au clorofilă, care s-a dovedit extrem de eficientă în blocarea efectului cancerigen al aminelor heterociclice, produse de obicei când alimentele se prepară la temperatură ridicată.

Ajută și la diabet

Spanacul conține acid alfa-lipoic, un antioxidant puternic, despre care s-a dovedit că poate crește sensibilitatea la insulină, reduce nivelul de glucoză și previne modificările induse de stresul oxidativ la persoanele cu diabet. Cercetările asupra acestui antioxidant au dovedit scăderi ale neuropatiei autonome și/sau neuropatiei periferice, la diabetici.

Riscuri mai mici de a face astm

Riscul de a face astm este mai mic la persoanele care consumă cantități mari de beta-caroten, unul dintre nutrienții care se găsesc în spanac. Morcovii, broccoli, dovleacul, caisele și pepenele galben sunt, de asemenea, surse bogate de beta-caroten.

Scade tensiunea arterială

Datorită conținutului ridicat de potasiu, spanacul este de obicei recomandat persoanelor cu hipertensiune arterială pentru a anula efectul sodiului în organism.